Zondag 7 mei ben ik naar de YA-middag bij Boekhandel Haasbeek geweest. Een boekhandel waar ik al vaker heen geweest ben inmiddels, voor verschillende evenementen. Vorig jaar werd er ook al een YA evenement georganiseerd, maar toen was ik nog maar net begonnen met bloggen, en durfde ik nog niet echt naar een evenement te gaan. Nu is dat gelukkig anders, en ben ik met een grote glimlach op mijn gezicht in de trein naar Alphen aan den Rijn gestapt.

Bij het evenement zouden er verschillende auteurs aanwezig zijn en toen ik de boekhandel binnenliep, waren de meeste van deze auteurs al aanwezig. Het evenement was echter nog niet begonnen dus zij liepen, net als ik, eigenlijk nog allemaal lekker te snuffelen tussen de boeken in de boekhandel. Terwijl ik bij de YA hoek stond, sprak Monica van My Perfect Book Life me aan, en hebben we eigenlijk de rest van de dag gezellig met elkaar opgetrokken.

Met Monica

Samen met Monica! | Bron foto

De YA-Middag begon met de boekpresentatie van Zomers van Lis Lucassen. Natasja Storm van Storm Publishers overhandigde het eerste exemplaar. Vervolgens las Olga Hoekstra, de auteur van het boek, een stuk er uit voor. Daarna konden we vragen aan haar stellen. Ik vroeg haar waarom ze gekozen heeft onder een pseudoniem te schrijven. Ze vertelde dat ze al twee thrillers uitgegeven had onder haar eigen naam, en dat ze niet wilde dat de lezers van haar thrillers hetzelfde verwachten van haar New Adult boeken. Haar dochtertje wilde ook graag vragen stellen aan haar moeder, en tijdens heel de boekpresentatie was zij echt super schattig. Ze stond de hele tijd trots naast haar moeder. Echt aandoenlijk om te zien.

Vervolgens zijn we langs wat auteurs gaan lopen. Ik had onder andere Op de rand van het niets meegenomen om te laten signeren door Corinne Duyvis. Zij was echt ontzettend aardig. Ik sprak met haar over hoe het is om haar oorspronkelijk Engelstalige boek, te hebben laten vertalen naar het Nederlands. Ze vond dit ontzettend gaaf en, omdat het boek zich in Nederland afspeelt, zaten er ook echt typisch Nederlandse dingen in die geen Engelse vertaling hebben. Bijvoorbeeld een krentenbol of ontbijtkoek. Wij kennen dit natuurlijk allemaal, maar daar zijn geen Engelse woorden voor, dus dat vond ze erg fijn aan de Nederlandse vertaling. Ook sprak ik met haar over hoe het is om te schrijven over een verwoest Amsterdam. Het is een keer iets anders dan een Amerikaanse wereldstad die vergaat. Haar lezers konden dit ook wel waarderen. “Eindelijk konden ze lezen over iets anders dan New York of LA.”
Verder praatte ik met haar over hoe het is om te schrijven over een hoofdpersoon met autisme. Ze heeft hierover veel positieve reacties gekregen, omdat er lezers met autisme waren die zich eindelijk in een hoofdpersoon konden verplaatsen. Aangezien Corinne zelf ook autisme heeft, kon ze dingen die zij zelf heeft er in plaatsen. Soms subtiel, en soms wat uitgedikt, maar doordat dit onderwerp zo dicht bij haarzelf staat voelt dit heel echt.

Met Corinne Duyvis

Met Corinne Duyvis, auteur van Op de rand van het niets.

Vervolgens werden we getrokken door een banner waar een enorme appel op stond. Het intrigeerde me, en ik ben snel gaan kijken naar waarom deze banner hier stond. Het bleek de cover van het boek Nº22 van Joyce Roele te zijn. Terwijl ik het boek in mijn handen had, kwam Joyce naar ons toe en vertelde ze waar het boek over ging. Het is eigenlijk een soort Sci-Fi Fantasy en het zal een vierdelige serie worden. Ik was heel erg benieuwd, en zeker omdat Joyce het al heeft klaargespeeld om op haar 17e te debuteren, zal dit boek dan ook veel goeds beloven! Ik vond het erg leuk haar ontmoet te hebben, en ik ben blij dat ze het boek voor me gesigneerd heeft.

Met Joyce Roele

Met Joyce Roele

Vervolgens was het tijd voor de workshops. Mijn workshop zou echter pas de volgende ronde beginnen, dus hebben Monica en ik gebruik gemaakt van onze consumptiebon waarmee we bij het café van Boekhandel Haasbeek een drankje konden halen. Daar hebben we gezellig samen een bakje gedaan. We hebben gekletst over van alles en nog wat, maar vooral over boeken en bloggen natuurlijk ;-).

Daarna startte de workshop die ik zou volgen. De workshop ging over diversiteit in young adult boeken, en werd gegeven door Marijke F. Janssen. Het was alleen niet echt de workshop voor mij denk ik… Het werd echt ontzettend leuk gegeven, maar het was vooral gericht op mensen die zelf ook boeken willen schrijven, en ik heb die ambitie niet. Ik had meer gedacht dat we over diversiteit zouden gaan discussieren, maar nu werden er tips gegeven hoe diversiteit zo oprecht en ongeforceerd mogelijk over konden komen tijdens het schrijven van een boek. Het was zeker interessant, maar niet helemaal mijn straatje helaas.

bij de workshop over diversiteit

Marijke F. Janssen terwijl ze de workshop over diversiteit geeft.

Na de workshop ben ik nog naar Chinouk Thijssen gegaan. Ik wilde graag haar boek Blindelings laten signeren. We hebben gezellig gekletst en ik zit zelfs in haar vlog! Ik ben super benieuwd naar Blindelings, want ik vond Hij is van mij echt heel spannend en tof.

Toen kwam het evenement voor de meeste mensen tot een einde. Ik had echter nog een activiteit waar ik aan mee zou doen. Ik had me namelijk opgegeven voor het skype interview met Alwyn Hamilton, auteur van Rebel in de woestijn. We waren maar met een klein groepje. In het begin was de verbinding niet zo goed, maar later kregen we gelukkig toch nog beeld. Ik vroeg haar of ze van plan was binnenkort naar Nederland te komen (she would love to) en wat ze van de Nederlandse covers van haar boeken vond. Ze vind ze geweldig, en kan niet stoppen met ernaar te staren. Ondanks dat ik de boeken van Alwyn Hamilton nog niet gelezen heb, vind ik het tof haar zo te hebben kunnen spreken.

skype interview met Alwyn Hamilton

Tijdens het skype-interview met Alwyn Hamilton. Zo was het toch alsof ze een beetje in Nederland was. 😉 | Bron foto

Ik heb het naar mijn zin gehad deze middag. Het was zo gezellig en leuk om met iedereen te kletsen! Ook was de goodiebag erg goed gevuld met boekenleggers, en zaten er zelfs dropjes in in de vorm van boeken. Hoe leuk is dat?!

Ben jij al eens bij Boekhandel Haasbeek geweest?