Een tijdje terug was ik bij Boekhandel van der Meer in Noordwijk om Cinder te reserveren. Toen ik daar was vroeg Nadine van de boekhandel of ik een veellezer van young adult boeken was. Toen ik dat bevestigde vroeg ze of ik interesse had een keertje langs te komen om te gaan brainstormen over de YA-hoek die ze daar hebben. Natuurlijk leek dat me wat! Afgelopen zaterdag was het dan zo ver, en hebben we met verschillende lezers gebrainstormd over YA en hoe de boekhandel hierop in kan spelen.

We hadden een erg gezellig groepje. De andere YA-lezers waren namelijk Chardonay, Dominique, Fleurine en Joost. In de YA-hoek van de boekhandel staan twee zachte banken en daar gingen we met z’n allen zitten. Nadine haalde thee, welke overigens heerlijk was, voor ons allemaal en daarna zijn we begonnen met het brainstormen.

Er zijn verschillende dingen geweest waar we over gebrainstormd hebben. Onder andere werd natuurlijk het Young Adult aanbod besproken. Welke boeken en series kunnen echt niet ontbreken in de kast? Zo stelden we bijvoorbeeld voor dat de Hof van Doorns en Rozen-serie van Sarah J. Maas echt niet mag missen in het aanbod. Ik stelde ook voor de De 100-serie van Kass Morgan in de kast neer te zetten. De televisieserie is op dit moment erg populair op Netflix, en ik ben benieuwd of alle kijkers ook weten dat het gebaseerd is op een boekenserie. Verder stelden we voor de YA-thrillers van uitgeverij De Fontein neer te zetten. Die politielintjes zijn echt tof en die maken lezer hopelijk nieuwsgierig naar de boeken! Meer boeken toevoegen van de uitgeverijen Young & Awesome en HarperCollins gaven we ook als tip.

Over de indeling van de kast hebben we ook gesproken. De kast was op dit moment ingedeeld op alfabetische volgorde. Wij stelden voor dit op genre te doen, zodat de boekenkast wat overzichtelijker wordt. Stel dat je helemaal gek bent van contemporary boeken, dan is het ook logisch als deze naast elkaar staan en je ze met elkaar kan vergelijken. Ook stonden sommige boeken, uit boekenreeksen die bij elkaar horen, niet bij elkaar. Dit gaat ook opgelost worden!

boekhandel van der Meer foto 2

Een van de onderwerpen die ook niet uit kon blijven is het bespreken van evenementen. De boekhandel heeft vorig jaar, de dag vóór YALfest, een evenement georganiseerd met Buddy Tegenbosch, Helen Vreeswijk en Eva Burgers. Ik vond dit zelf een erg leuk evenement en de boekhandel zou graag meer events willen organiseren, eventueel met internationale auteurs. Dit keer niet de dag voor YALfest, maar wie weet rond de literatourweek dat er weer iets leuks georganiseerd wordt? Er werd zelfs gesproken over een leesclub… Het belooft dus erg gezellig bij de boekhandel te worden!

(Inmiddels is bekend dat er een leesclub zal komen. Deze staat gepland op vrijdag 19 mei van 19:00-21:00 en zal over Eerste Leven van Gena Showalter gaan. Aanmelden kan via deze link.

Naast dit alles kwamen natuurlijk ook non-bookish items aan bod. Een groot aantal van de “Spread the book love”- lijn van Blossom Books was al te vinden in de boekhandel. Wij raadde aan deze lijn nog meer uit te breiden, zoals met mokken, en ook de bookish goodies van uitgeverij Young & Awesome eraan toe te voegen. Wie houdt er nou niet van hun heerlijke sokken? <3.

Tot slot mochten we allemaal als bedankje een leesexemplaar van HarperCollins uitzoeken, zodat we een quote over deze boeken achter kunnen laten bij de boeken in de boekhandel. Ik koos voor Op de rand van het niets van Corinne Duyvis, omdat ik hier ontzettend benieuwd naar ben. Graag wil ik dus Boekhandel van der Meer en HarperCollins bedanken voor dit leesexemplaar en ik beloof snel een quote af te leveren bij de boekhandel!

Ik vond deze ochtend echt gezellig en ik vond het erg bijzonder om met een boekhandelaar te brainstormen over young adult boeken. Ik kom altijd graag in deze boekhandel en ik vind het super tof dat ze met lezers rond de tafel wilden zitten om de YA hoek nog gezelliger en beter te maken! Heel fijn wanneer er goed naar de lezer geluisterd wordt  😉


Zou jij misschien iets aan willen passen aan de YA hoek van jouw favoriete boekhandel?