Onverschrokken is een boek dat toch wel een speciaal plekje in m’n hart veroverd heeft. Niet alleen is het verhaal echt geweldig, de setting origineel en is het boek ontzettend stoer; ook de auteur, Lesley Livingston, is echt geweldig. Aan het einde van de vorige ‘Thee, taart & leesvoer leesclub’ hadden we besloten dat Onverschrokken het boek zou zijn wat we als volgende gingen bespreken. Ik denk niet dat ik jullie hoef te zeggen dat ik dus ontzettend naar deze leesclub uitgekeken heb. Ik was zo benieuwd naar wat de rest van het boek zou vinden!

Onderweg naar Boekhandel van der Meer heb ik Lisanne opgehaald. Ik wist dat zij bezig was met lezen in Onverschrokken en ik heb haar daarom dus gevraagd ook te komen. Tijdens het fietsen kletsten we al ronduit over alle gebeurtenissen in het boek en wat we wel en wat we niet leuk vonden. Voor we het wisten stonden we voor de deur van de boekhandel en konden we eventjes later naar binnen. We waren de eersten, dus we zijn nog eventjes gaan wegdromen bij de YA hoek. Toen iedereen binnen was, zijn we om de tafel gaan zitten en kon de leesclub beginnen.

Taart

Bij de ‘Thee, taart & leesvoer leesclub’ is het de traditie dat één iemand in de groep voor een lekkere taart zorgt en dat we lekkere thee uitproberen. Deze keer was er een ontzettend lekkere appeltaart gebakken met een romige laag eroverheen. Ik bak zelf nooit taart, dus ik heb even geen idee hoe dat laagje heet, maar het was in ieder geval heerlijk! Terwijl iedereen van haar bakje thee en stukje taart genoten, vertelde iedereen eventjes kort wie ze waren en hoe ver ze zijn gekomen in het boek. Een aantal hadden het boek al uit en sommigen waren halverwege. Dat zorgde ervoor dat we een beetje op moesten passen met wat we allemaal zouden zeggen over het boek om spoilers te voorkomen.

We spraken onder andere over de Romeinse setting waarin het boek zich afspeelt. Zelf was ik hier altijd al geïnteresseerd in geweest, en anderen gaven aan dat ze dit door het boek ook interessanter zijn gaan vinden. Sommigen hadden het ook over de Romeinse tijd met school, dus dit boek komt dan ook goed van pas. Ik heb er in ieder geval veel van kunnen leren, over het oude Rome bijvoorbeeld. Ook dat er historische figuren in voorkwamen was erg tof. Sommigen gaven aan dat ze bang waren dat het boek historisch niet zou kloppen, maar onthielden wel dat het fictie was. Gelukkig viel dat tijdens het lezen bij ze reuze mee!

We spraken ook onder andere over wat voor vriendin Elka voor Fallon was. Of de keuzes van Fallons vader legitiem waren en over hoe de gevechten in de arena waren beschreven. We vonden die erg goed beschreven, en zagen ook echt voor ons hoe dat dan in zijn werk ging. Een van de jongste leden van de leesclub vond de gevechten echter wel wat te bloederig voor haar smaak. Dat kan ik ook zeker begrijpen als je heel jong bent, maar het boek is geschreven voor een iets oudere doelgroep, dus zelf denk ik niet dat dit anders had gemoeten. Aan het einde van de leesclub gaf iedereen weer een cijfer aan het boek en uiteindelijk is het gemiddeld een 8 geworden. Een topscore!

Uitgekozen boek Cinder

Vervolgens was het tijd om een volgend boek voor de leesclub uit te kiezen. We liepen met z’n allen naar de YA leeshoek en pitchten een paar verschillende boeken. De keuze was uiteindelijk tussen Armada, Onruststokers, Cinder, Warcross en De voordelen van onbeantwoorde liefde. We gingen stemmen en de meeste stemmen vielen op Cinder! Waaahhh echt geweldig! Op 22 december komt de leesclub weer bij elkaar om dit boek te bespreken. Kom jij ook?


Wist jij al af van de ‘Thee, taart & leesvoer leesclub’?