Maandag 3 april liep ik nietsvermoedend over straat toen ik opeens allemaal notificaties op mijn telefoon kreeg. “Gefeliciteerd Inge!” en  “INGE KIJK OP INSTAGRAM”… Ik wist niet wat me overkwam en ik kon op dat moment ook niet op Instagram kijken, aangezien ik mijn 4G uitgezet had voor dit social medium. Al snel kreeg ik hints dat het te maken had met YALFest en toen viel het kwartje: Ik had de Meet & Greet met alle acht de YALFest auteurs gewonnen! Ik liep met zo’n big smile rond op straat dat mensen vast dachten dat ik gek was. Zaterdag 22 april was het dan zo ver en ging ik samen met Anneke naar Utrecht voor een boottocht met de auteurs over de Utrechtse grachten.

We gingen met het OV naar Utrecht en Anneke en ik zaten vanaf Schiphol in dezelfde trein. We zijn al ruim op tijd vertrokken, omdat we de tijd wilden hebben om lekker te kunnen lunchen voordat we op de boot zouden stappen. We liepen naar de brug waarvan de uitgeverij gezegd had dat we daar verzamelen moesten, en zochten een eettentje in de buurt uit. Bij dit eethuisje nam ik een broodje brie met bramenjam en kletsten we wat bij over onze studies en natuurlijk over de boeken van de auteurs!

Nadat we klaar waren met de lunch hadden we nog even de tijd om door Utrecht te lopen. Natuurlijk brachten we een bezoekje aan Broese Boekverkopers om daar te gaan zwijmelen bij het uitgebreide YA aanbod. De boeken van Gena Showalter hadden daar al een bandje gekregen waarop stond dat die boeken gesigneerd waren. Zo leuk om met van die kleine details te beseffen dat het echt YALFest was, en de auteurs de stad al uitgebreid aan het verkennen waren.

Wachten op de boot

Wachtend op de boot met de andere Meet & Greet winnaars

Daarna liepen we snel weer terug naar de brug waar we verzamelen moesten. We waren een van de eersten en Myrthe van Blossom Books stond ons al op te wachten. Ze had Koosje ook meegenomen. Al snel kwamen de andere meiden die mee mochten ook aanlopen en toen was het een kwestie van wachten tot de boot ons op kwam halen. Tijdens het wachten heb ik met verschillende meiden gekletst over hoe erg we naar deze dag uitgekeken hadden en naar welke auteurs we het meest uitkeken om te spreken.

Koosje

Koosje <3

Toen kwam de boot aan en konden we instappen. Myrthe hielp iedereen een handje bij het instappen wat bij mij echt nodig was want ik viel bijna om door mijn tas die met acht boeken best zwaar was. We gingen een beetje verspreid in de boot zitten, aangezien de auteurs een stukje later in zouden stappen en tussen ons in zouden gaan zitten. We voeren weg en kwamen, na wat botsingen met andere boten, aan bij de kade waar de auteurs op zouden stappen. Zodra ik ze zag staan maakte ik al een klein gilletje, want de fangirl in mij kwam echt naar boven!

Terwijl de auteurs instapten, begroette ze ons allemaal hartelijk. In eerste instantie zaten bijna alle auteurs op ongeveer dezelfde plek. Dat verspreid gaan zitten was toch niet zo verspreid als we dachten. Gelukkig namen de auteurs zelf initiatief om tussen de lezers te gaan zitten en wenkte Amy Ewing, auteur van The Jewel, mij om gezellig naast haar te komen zitten. Ik was zo zenuwachtig en klungelde echt met m’n Engels in het begin, maar dat ging later gelukkig beter. Ik had van tevoren wat vragen voorbereid voor de verschillende auteurs, en deze had ik opgeschreven in een notitieboekje. Ik was dus zo slim (not) dat notitieboekje onderin mijn tas te stoppen, terwijl er acht boeken bovenop lagen. Dat was dus lekker awkward in mijn tas graaien, terwijl ik ondertussen met Amy kletste. Lekker begin dit…

Wachtende in de boot

Vlak voordat de auteurs in zouden stappen. Anneke had hetzelfde idee om nu een foto te maken 😉

Ik heb deze boottocht verschillende auteurs kunnen spreken. Met Amy Ewing heb ik het gehad over de jurk die Violet op de cover van haar boek draagt, over de toffe kleuren die zij in haar haar draagt en hoe ze het vind dat Opgesloten in het Nederlands als fysiek boek uitgegeven is. Met Donna Freitas heb ik gesproken over het toffe concept van haar boek Unplugged. Victor Dixen sprak ik over reizen naar Mars en hoe het nou zit met de jurken van de meiden in de ontmoetingsruimte (als je niet weet waar ik op doel, check dan even mijn recensie van Phobos).  Met Lesley Livingston heb ik heel hard gelachen en gesproken over het Romeinse rijk en alle invloeden die je in mijn dorp, maar ook door de rest van Europa, terug kan vinden. Ook sprak ik met haar over de love interest van Fallon en of zij zelf een gladiator zou kunnen zijn als ze in de Romeinse tijd zou leven. Het gesprek met Lesley was ontzettend leuk en inspirerend en zal me nog lang bij blijven! Met Meghan Shepherd en Veronica Rossi sprak ik over aliens, het Sci-Fi genre en over het gebied in de VS waar ik misschien zou willen studeren. Met David Arnold en Gena Showalter heb ik maar heel kort gesproken. We waren inmiddels namelijk weer terug bij de plek waar we zouden afmeren, en moesten dus weer uit de boot stappen. Uitgebreide verslagen van de gesprekjes zal ik in twee andere blogposts zetten, anders wordt deze huidige blogpost zo lang. 

Tijdens de gesprekken op de boot was het voor mij soms een beetje een chaos. Ik had soms dat ik zo lang en gezellig aan het kletsen was, dat ik bijna vergat door te rouleren met andere auteurs om te spreken. Tussendoor moest ik ook elke keer in mijn tas zoeken naar het goede boek om te laten signeren. Ik verloor halverwege mijn mobiel (die ik snel weer terug vond gelukkig) toen ik naast andere auteurs ging zitten. Ik vergat ook regelmatig even snel een selfie te nemen met de auteurs. Ik heb geen enkele cupcake gegeten en van Utrecht heb ik ook weinig gezien. En dat kwam allemaal doordat de auteurs zulke toffe en leuke gesprekspartners waren en ik op die boot in de zevende hemel was en alles om me heen vergat…

Meet &amp; greet groepsfoto

De groepsfoto met de auteurs. Bron: Instagram Lesley Livingston.

Terug op het vaste land was het nog tijd voor een groepsfoto en nog snel even wat selfies die ik op de boot vergeten was te maken. We bedankten de auteurs voor hun tijd, wensten ze nog veel plezier in Utrecht. Gelukkig was het niet de laatste keer dat ik ze zou zien, want YALFest was de dag erna. Ik beloofde ze dus de volgende dag zeker even op te komen zoeken!

Graag wil ik de organisatie van YALFest heel erg bedanken voor het geven van deze kans! Ik had nooit gedacht dat ik zou winnen. Ik ben zo dankbaar dat ik zo uitgebreid heb kunnen spreken met deze geweldige auteurs! Ze inspireren me, en doordat ik nu een beetje de personen achter de boeken ken, gaan deze boeken nog meer voor mij leven. Ze zeggen weleens: “Never meet your heroes”, maar dit had ik voor geen moment willen missen!

Welke auteur wil jij graag eens ontmoeten?