Handlettering. De hype van het moment! Geen boekhandel, kantoorartikelen-winkel, hobbyshop, Instagram- of Facebook pagina kan je meer bezoeken, zonder (vormen van) handlettering tegen te komen. Je ziet het in advertenties, op krijtborden, verjaardagskaarten, mokken… en ga zo maar door. Wanneer je zelf ook wil leren handletteren, gebruik je het boek: Handlettering doe je zo! en maak je opdrachten in het bijbehorende werkboek. De auteur van deze boeken is Karin Luttenberg, en ik volgde laatst een handlettering workshop gegeven door haar!

Ik zit in de onderwijs commissie van studieverening SIM en bij het brainstormen over nieuwe ideeën voor workshops werd ook handlettering genoemd. Ik wilde dit natuurlijk graag oppakken en besloot de stoute schoenen aan te trekken en niemand minder dan Karin Luttenberg hiervoor te benaderen! Ik was dan ook ontzettend enthousiast toen het allemaal door kon gaan, en op 10 oktober was het dan zover. Ze kwam langs op de Haagse Hogeschool om ons de fijne kneepjes van het handletteren te leren.

Vlak voor de workshop begon heb ik nog even met Karin kunnen praten. Over hoe ze is begonnen met handlettering bijvoorbeeld en welke gave dingen hierdoor allemaal op haar pad waren gekomen. Zo heeft ze inmiddels al meerdere boeken uitgegeven (haar nieuwste boek is pas geleden uitgekomen), heeft ze elke zondag haar eigen programma op RTL 8 en runt ze haar eigen webshop. Ik had toevallig ook een leuke poster van Disney voorbij zien komen die ze ontworpen had. Echt heel leuk dus!

Voorafgaand aan de workshop is ons gevraagd om alvast een quote te verzinnen die we zouden gaan handletteren. Aangezien ik iets leuks wilde verzinnen omtrent mijn semester in de VS, wilde ik een quote hebben die gerelateerd was aan het volgen van je dromen. Ik besloot uiteindelijk dat dit “Don’t let your dreams just be dreams” zou worden. Lekker cheesy, maar vast erg leuk om te handletteren.

de uitleg

Aan het begin van de workshop legde Karin uit wie ze was en wat ze inmiddels met handlettering allemaal gedaan heeft. Ze gaf ons wat basistips over hoe je vrij snel al hele interessante dingen kan doen met je letters en deed dit voor op een krijtbordje. Ik vond het zo knap hoe ze dit zo uit de losse pols allemaal kon doen! Zo liet ze zien hoe je hulplijnen kan gebruiken en hoe je met een paar kleine streepjes al veel meer diepte kan brengen aan een woord. Het is bizar, maar ook zo leuk om te zien!

Daarna was het aan ons de beurt om mooie dingen te gaan handletteren. We mochten meteen aan de slag gaan met de quote die we hadden verzonnen. Dan moesten we alle woorden die we hadden opschrijven, steeds in andere stijlen, en dan konden we uiteindelijk een soort schetsje maken met hoe we elk woord zouden willen opmaken. Ik was alleen zo geconcentreerd bezig dat ik bij sommige woorden gewoon een aantal letters vergat of verkeerd opschreef. Dan zou ik uiteindelijk “Don’t let your drems yust be drams” hebben opgeschreven. Karin kwam tussendoor bij iedereen kijken hoe het ging, gaf tips en hielp daar waar nodig. Zo maakte ze voor mij een snelle schets voor de indeling van mijn quote. Die heb ik uiteindelijk ook gebruikt voor de grote versie van mijn quote.

schetsen en eind

Mijn schetsen en het eindresultaat

Nadat we allemaal klaar waren met schetsen hebben we onze quotes op een groot vel papier uitgewerkt. We hadden allemaal een fineliner, potloot en gum gekregen, maar Karin had ook nog wat andere soorten pennen waarmee we konden experimenteren. Na wat gummen, schetsen, overtrekken en inkleuren kwam er bij iedereen wel iets moois uit. Zo leuk hoe we dit binnen twee uur allemaal hebben kunnen leren!

eindresultaat

Iedereens eindresultaat van de workshop

Toen de workshop voorbij was, kon ik het niet laten nog even naar Karin te gaan om haar natuurlijk te bedanken voor de workshop en haar mijn exemplaar van Handlettering doe je zo! te laten signeren. Ze heeft dit in handlettering vorm gedaan, dus dat was erg leuk. Ook ging ik natuurlijk nog met haar op de foto.

Ik wil Karin Luttenberg nogmaals hartelijk bedanken voor het geven van deze workshop. Ik heb van iedereen gehoord dat de workshop erg geslaagd was en dat het voor herhaling vatbaar zou zijn. We hebben ontzettend veel geleerd en ik zal ook zeker vaker gaan experimenteren met handlettering!

Met Karin

Samen met Karin Luttenberg


Heb jij weleens wat met handlettering gedaan?