Vrijdag 16 september 2016 was het dan zover. Het YALBAL, en daarmee de start van de Literatour, vindt plaats in de Tolhuistuin in Amsterdam. Ik bezocht dit evenement samen met mijn vriend  (“Hmm… Dat zou een goed excuus zijn om mijn nette pak weer eens aan te trekken…” – aldus Michel). Lees gauw hoe deze avond mij is bevallen!

Ik schoot ’s middags al in de stress. Het is tenslotte een bal en ik wilde er dan ook netjes uit komen te zien. Nu wil het geval dat ik eigenlijk tot 17:15 les zou hebben op school… Gelukkig kon ik wat eerder weg en kwam ik op tijd thuis om mijn haar wat te fatsoeneren, mijn make-up te doen en een leuke maxidress aan te trekken. Ondertussen was mijn vriend ook al gearriveerd (in pak… *hartjesoogjes*) en vertrokken we snel naar Leiden Centraal. Terwijl ik zocht naar het goede perron, zag ik Fleurine en Anouk gewoon compleet over het hoofd. Het is dat Fleurine me aansprak… Oeps. Toen ik eten bestelde bij de La Place tikte Joost me ook nog even op mijn schouder, want die zag ik dus ook over het hoofd. (De broodjes kruidenroomkaas zijn daar gewoon veel te verleidelijk). Toen we richting het perron liepen, waren Fleurine en Anouk er niet meer. Dan maar met z’n drietjes op stap. We kwamen aan op Amsterdam Centraal en wel liepen snel door naar de pondjes en stapten daar op. (“Volgens mij gaan ze allemaal naar hetzelfde punt toe, dus maakt het niet uit waar we opstappen.”) Ehh nou, dat maakte dus wel uit, want wij stapten met ons slimme koppie op de verkeerde pond, die heel de andere kant op ging.

verkeerde-veerboot

Maar goed, na een avontuur op het water zijn we alsnog op tijd gekomen bij de tolhuistuin. Daar stond al een heel groepje bloggers buiten te wachten en ik heb me met mijn verlegen hoofd voorgesteld. Zo grappig hoe ik de meesten wel herkende van hun foto’s op blogs of van hun booktube video’s, maar ze er toch nog anders uit lijken te zien. Zo vond ik Frank veel langer dan dat ik dacht dat ie was…

Vervolgens gingen we naar binnen en liepen we richting het zaaltje. Tussendoor werd Joost gefotografeerd en m’n vriend was helemaal verbaast. “Huh?! Kent iedereen hem hier of zoiets. Wat grappig!”. Het zaaltje was erg knus ingericht en er zaten al aardig wat mensen klaar voor het hoofdprogramma. Er was nog maar weinig plek beneden, en dus gingen we maar boven zitten aan een soort balkon.

3pak

Het hoofdprogramma ging van start en Andrew Makkinga was de presentator. Ik vond dat hij het erg leuk deed! Met humor en oprechte interesse praatte hij het programma aan elkaar. Enkele schrijvers, waaronder Buddy Tegenbosch van Oog om oog, werden geïnterviewd, in verband met hun deelname aan de Literatour. Helen Vreeswijk en Mirjam Mous hebben samen met Alex Boogers het Literatourgeschenk geschreven, namelijk 3PAKDrie korte verhalen waarvan Dagmar Roodenburg de illustraties van gemaakt heeft, en Mirjam Mous nog een stukje van haar verhaal voorlas.

Na het interview met Helen Vreeswijk en Mirjam Mous was het de beurt aan de internationale auteurs. Kass Morgan, de schrijfster van De 100-trilogie, en Laure Eve, de schrijfster van De Graces, waren ook uitgenodigd. Beide auteurs kwamen bij mij erg grappig en aardig over. Dit maakte mij zeker erg nieuwsgierig naar hun boeken!

Vervolgens kwam de cast van het toneelstuk Vals van Mel Wallis de Vries op. Ze zongen een prachtig nummer over volwassen worden en drank & sigaretten. Kippenvel momentje door hun prachtige gezang. Dit was overigens ook de eerste keer dat Mel Wallis de Vries dit nummer ter oren kreeg, dus het enthousiasme was ook van haar gezicht af te lezen.

Daarna was het tijd voor de uitreiking van de Diorapthe Literatourprijs. Ik had zelf gestemd op Waar het licht is van Jennifer Niven. Eigenlijk heb ik dit boek nog niet gelezen, maar het was het enige boek in het lijstje dat ik überhaupt kende. Het boek viel twee keer in de prijzen; In de categorie vertaald en het won de publieksprijs. Uit de categorie Nederlands won De IJsmakers van Ernest van der Kwast.

foto-16-09-16-20-07-46

En toen was het officiële gedeelte voorbij en kon je vrij rondlopen. Kass Morgan en Laure Eve zaten klaar om te signeren. Er was een hoekje waar je boeken kon kopen. Ook was er ergens een Harry Potter expositie en er zou een silent disco zijn. Dat laatste was echter nergens te vinden, dus dat was wel balen.

Ik liep allereerst naar de hoek waar je boeken kon kopen. Na het interview met Kass Morgan was ik erg benieuwd geworden naar De 100-trilogie, dus wilde die graag kopen en laten signeren. De boeken zijn in de aanbieding. Per stuk voor €10,-! Ik heb daarom meteen de hele trilogie gekocht. Toen ik me omdraaide zag ik m’n vriend met zijn pinpas in zijn handen staan, want hij wilde ze eigenlijk aan me cadeau doen. Dat resulteerde er uiteindelijk in dat ik nog twee andere boeken uit mocht zoeken die hij voor me zou betalen, YAY!

In de rij voor het signeren van De 100 stonden nog wat andere boekbloggers waarmee ik heb staan kletsen. Ondertussen gaf ik mijn mobiel aan mijn vriend, en vroeg hem of hij een foto wilde maken wanneer Kass Morgan mijn boek signeerde. Toen ze dat gedaan had en ik mijn vriend aankeek zei ie: “Oh, dus je wilde geen foto?” en ik: “Ehh, ja? Ik vroeg of je die wilde maken toen ze ze signeerde…” En toen hij weer: “Oh… oeps. Ik dacht dat jullie nog samen zouden staan en poseren…” Dus zodoende heb ik geen foto van dit moment… Tja. Ook kwam ik daarna een klasgenootje van me tegen! Super grappig, want ze zit in mijn projectgroepje en had de hele dag niks over het YALBAL gezegd, dus ik was heel verbaast toen ik haar daar zag lopen. Haar zus bleek last minute een kaartje over te hebben, dus vroeg ze haar mee. In mijn nieuwe schoolklas zitten zoveel YA lezers! Echt super leuk.

Na het signeren ben ik snel mijn boeken van Helen Vreeswijk en Mirjam Mous gaan halen. Ik had 2C en De Kick meegenomen om te laten signeren. Ik had geluk, want ze stonden allebei op het punt van weggaan toen ik ze aansprak. Ik had gehoord dat er een signeerschema zou zijn, maar daar is blijkbaar nooit wat van terecht gekomen?

Na de mini Harry Potter expositie bezocht te hebben, hadden we voor ons gevoel alles wel gezien. Het was inmiddels al iets na 22 uur en nu zouden we nog een beetje een schappelijke tijd thuis komen. Ik stapte de trein weer in met drie volle totebags en nog mijn eigen tas. Ik voelde me een beetje een pakezel, maar het was het waard!

De buit op het YALBAL

Zoals ik al zei ben ik niet met lege handen naar huis gegaan. Even een opsomming wat ik deze avond aan mijn collectie toe heb kunnen voegen!

bookhaul-yalbal

Ik kon zes boeken toevoegen aan mijn boekencollectie. Van de 100-trilogie heb ik het eerste boek laten signeren. Wauw, wat zijn deze covers prachtig zeg! Ik kon er mijn ogen niet vanaf houden.

Virus van Mirjam Mous en Loverboys van Helen Vreeswijk heb ik cadeau gekregen van mijn vriend. Het Literatourgeschenk, 3PAK, zat hier ook gratis bij!

goodiebag-yalbal

Ook de goodiebag was erg leuk gevuld! Het nieuwe Best of YA – magazine zat erin. Posters (niet op de foto) van Literatour en de filmposter van Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children. Een aantal boekenleggers (vooral met de boekenleggers van 2C en De Graces ben ik erg blij!). Een ballon, een stikker en een pen. Pennen zijn altijd handig! Ook zat er een setje nagellak in. Deze hebben prachtige herfstkleuren, dus ik ben daar heel blij mee! Ook zat er nog een Harry Potter kettinkje in. Zoals je in mijn unboxing van de Fandom Celebrate Books Box had kunnen zien, weet je dat ik die eigenlijk al heb. Verschil is wel dat deze zilverkleurig is en de ander koperkleurig. Al met al vind ik het kettinkje super leuk!

goodiebag-2-yalbal

Verder zaten er erg veel boekjes met sneak previews in. In het My N°1 Wishlist boekje van YALfest staan er zelfs meerdere verhalen! Van deze vier boeken ben ik vooral benieuwd naar de YA editie van De Davinci Code. Volgens mij is dat echt een verhaal wat iedereen moet kennen en ik overweeg dus ook zeker die ook aan te schaffen! Verder hoor ik ook veel goede verhalen over Rood van Pierce Brown, dus die neem ik ook in overweging.


Was jij ook op het YALBAL en wat vond je van deze avond?