De boekenweek voor jongeren, Literatour 2016, is tot een einde gekomen. Vele leuke events werden deze week georganiseerd en ik heb er twee daarvan bezocht, namelijk het YALBAL en het Hapjes & Sapjes met YA-auteurs evenement bij STAAL Haarlem. Dit laatste event vond afgelopen zondag plaats en was eigenlijk een soort afsluiter van de Literatour. Er waren vele internationale auteurs aanwezig, van welke sommigen afgelopen week ook te vinden waren bij andere events en ik denk dat het voor de meesten hun laatste event in Nederland was. Vlak na het event zijn de meeste auteurs namelijk weer op het vliegtuig gestapt, terug naar Amerika of Engeland. De laatste kans dus om nog een glimp van hen op te vangen en dus wilde ik dit event echt niet missen!

Ondanks dat ik best dichtbij Haarlem woon, ben ik er niet zo heel vaak geweest. Eigenlijk maar één keer, toen ik ging shoppen met mijn opa en oma. Maar dat was het wel. Ik moest daarom vanaf het station echt zoeken waar het centrum nou was. Gelukkig hielpen een aardige bloemist en Google Maps mij om STAAL Haarlem te kunnen vinden. Toen ik daar (net op tijd, want mijn trein was vertraagd) binnen kwam, stapte ik in een schattig café/koffietentje binnen met een hoop tafeltjes en een gezellige drukte. Ik ging zitten aan een tafeltje en we kregen al gauw een groene smoothie in een shotglaasje (of een mini glas, net hoe je het wil noemen) aangeboden. Dit paste natuurlijk helemaal bij het thema van Hapjes & Sapjes.

Toen iedereen gesetteld was begon het programma. De aanwezige auteurs werden voorgesteld en vertelden een beetje over wie zij waren en over het boek dat ze geschreven hadden. Zo wist je meteen met wie je allemaal straks aan kon schuiven, dus dat was wel leuk! Ook kregen we te horen dat er een grote bucketlist muur stond, waar je jouw grootste bucketlistwensen op kon schrijven. Degenen met de meest originele wensen zouden kans maken op een prijs.

overview

Bron: H. de Vries boeken (ik sta hier met mijn tas over mijn schouder, voor de tafel met boeken, te kletsen met Bente).

Nadat de introductie gegeven was, was iedereen vrij om te gaan een staan waar hij of zij wilde. De auteurs zaten en liepen door het café en achterin het café was er een plek waar je je eigen kaartjes kon laten bedrukken. De bucketlist muur stond er en er was een hoek waar je boeken kon kopen. Ik begon als eerste met het invullen van een quiz om te testen “hoe erg ik wel niet ben”. Deze was ontwikkeld door Anna van Praag. De vragen waren gebaseerd op gebeurtenissen in haar boeken. Ik kwam op 36 punten uit. Daarmee kwam ik in de middelste categorie: “Je bent avontuurlijk en nieuwsgierig, pas een beetje op dat je niet teveel grenzen overschrijdt.” Ik ehh, zal het onthouden hahaha.

Vervolgens besloot ik mijn bucketlist te delen op de bucketlist muur. Ik weet niet of het heel origineel is, maar het is wel iets wat mij ontzettend leuk (en relaxed) lijkt om te doen! Een strandbieb beginnen op Bonaire, stel dat ik daar ooit naartoe zou verhuizen. Het lijkt me super leuk om een eigen boekenhoekje te hebben op een klein en prachtig eiland als Bonaire!

bucketlist

Vervolgens ben ik een beetje rond gaan lopen en gaan kletsen met de mensen die er rondliepen. Er waren erg veel bloggers, onder andere met Anneke van Verhaalverliefd heb ik een heel tijdje gekletst. Ze is zo lief! Ook met Katja van That Blonde Woman heb ik een leuk gesprek gehad over hoe het is om solo te reizen. Ik heb dat zelf nog nooit gedaan en het lijkt me ook super spannend om te doen, dus gaf ze me wat tips. Verder gaf ze me nog wat lieve complimentjes over mijn blog *bloos*. Ik heb met Bente van Stories by Bente gekletst over haar Bookstagram account. Ik heb echt bewondering voor haar fotografieskills en doorzettingsvermogen. Drie gave foto’s per dag plaatsen is echt niet niks! Ook kwam ik Kwante in Wonderland en Melissa van Melissa’s Bookworld tegen bij de bucketlist muur. Die hadden er echt een lange reis opzitten om naar Haarlem te komen!
Super leuk om nu een gezicht (en stem) bij de bloggers te hebben, die je normaal alleen online ziet :D.

Zoals ik al zei, waren er erg veel auteurs die naar Hapjes & Sapjes zijn gekomen. Ze liepen, net als wij, gewoon gezellig rond en daardoor vond ik dit evenement erg persoonlijk en stiekem ook leuker dan het YALBAL. Je kon namelijk gewoon lekker aanschuiven bij iemand en kletsen over van alles. De line-up van de auteurs was het volgende:

  • Marlies Allewijn, auteur van het indrukwekkende boek Ze was 16.
  • Miriam Bruijstens, schrijfster van de boeken van Tess en diverse dichtbundels.
  • Laure Eve, de schrijfster van De Graces.
  • Wilma Geldof, auteur van het boek: Elke dag een druppel gif.
  • Alex Gino, de auteur van het jeugdboek George.
  • Jenny Han, schrijfster van Aan alle jongens van wie ik hield en PS. Ik hou nog steeds van je.
  • Jennefer Mellink, schrijfster van de YA-Thriller Gevarenzone
  • Anna van Praag, auteur van diverse jeugdboeken
  • Lisa Williamson, auteur van het boek Wie is nou normaal?

De line-up was niet niks dus! Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog van geen van de auteurs een boek heb gelezen. *schaam schaam*. Wel had ik de dichtbundel Zonderling van Miriam Bruijstens doorgenomen onderweg naar Haarlem. Die heb ik eerder deze maand gewonnen met een winactie op Facebook. Dus daar heb ik eventjes met haar over gesproken.

Laure Eve had ik al gezien op het YALBAL, maar daar had ik haar nog niet gesproken. Ik had het boek nog niet en kon toen dus nog niets laten signeren. Begin vorige week ben ik meteen naar de winkel gegaan en heb ik De Graces gekocht, waar ik toch wel erg benieuwd naar ben! Ik ben bij haar aan een tafeltje gaan zitten en ik vroeg me al een tijdje iets af. Op de kaft van de Nederlandse editie van The Graces staat een pentagram. Ik heb weleens gehoord dat het pentagram gerelateerd wordt aan het satanisme. De Engelse versie van het boek heeft geen pentagram op de kaft en ik vroeg me dus af wat Laure hiervan vond. Ze legde uit dat de Nederlandse kaft geïnspireerd is op de originele Amerikaanse kaft. Op de Amerikaanse kaft stond eigenlijk eerst wel een pentagram, maar is er later vanaf gehaald omdat het geassocieerd werd met satanisme door sommige mensen. In Europa zijn we wat toleranter wat dat betreft, dus hier kon het wel! Ze vertelde ook dat het pentagram eigenlijk niks te maken heeft met het satanisme, maar dat het meer te maken had met de magie en de heksen uit het boek. En tja… Magie en heksen worden natuurlijk ook weleens bestempeld als satanistisch. Dus het is aan mensen zelf om hier een oordeel over te trekken.

met-laure-eve

Met Laure Eve. Mag ik even zeggen dat ik haar er echt ontzettend stoer uit vind zien!

De Graces was het enige boek dat ik mee had genomen om te laten signeren. Wel had ik ook nog een boekenlegger van Aan alle jongens van wie ik hield uit de goodiebag van het YALBAL. Ik vond het nogal gênant om met alleen een boekenlegger op Jenny Han af te stappen, want ik had geen idee wat ze daarop zou zeggen. Ik heb immers haar boeken niet… Dus na een beetje ronddwalen ben ik toch maar op haar afgestapt en heeft ze mijn boekenlegger gesigneerd. Ze bleek het helemaal niet erg te vinden gelukkig!

de-graces-gesigneerd

De Graces gesigneerd door Laure Eve en de boekenlegger gesigneerd door Jenny Han

Rond kwart voor zes werd er omgeroepen dat er een groepsfoto gemaakt zou worden. Nadat die gemaakt was, werden de winnaars bekend gemaakt van de bucketlist muur. Ik zat hier helaas niet bij… Maar ik heb eerlijk gezegd ook geen idee wat er te winnen zou zijn. Direct daarna werden we namelijk gewezen op de goodiebags die we achterin op konden halen. En toen was het event voorbij en ben ik terug gelopen naar het station met Belle, een YA-lezer. Op naar huis na een geslaagde middag!

Het Hapjes & Sapjes event was zeker geslaagd! Ik heb veel leuke en lieve mensen ontmoet. Ook vond ik het een erg persoonlijk en toegankelijk event. Ook heerlijk hoe je af en toe een hapje en een sapje te proeven kreeg. Zo was het plaatje van het event compleet!

De Goodiebag Unboxing

Meteen nadat ik in de trein zat, ben ik gaan gluren wat voor moois er allemaal in de goodiebag zat. Het is dat ik in de stiltecoupé zat, anders had ik echt wel een gilletje geslaakt! Zoveel leuks zat erin.

promotiemateriaal

Allereerst zat er wat promotiemateriaal in de goodiebag. Het Best of YA-magazine en het blad van lemiscaat zaten ook al in de goodiebag van het YALBAL, dus ik moet nog even kijken wat ik daarmee doe. Ik denk dat ik het Best of YA-magazine aan een vriendin van me geef :-).

boekenleggers-en-tasjes

Ik geloof dat ik nog nooit zoveel boekenleggers tegelijk in één goodiebag heb zien zitten. Ik heb meteen besloten dat ik deze wil gaan verzamelen. Ik krijg echt diddle nostalgie hiervan! Zoveel soorten. En ook heel veel boekenleggers waar ik echt heel blij mee ben zoals die van Hof van Mist en Woede en 54 minuten.

Ook zaten er twee tasjes in de goodiebag. Naja… één van die tasjes was de goodiebag en de ander zat erin. “So many books, so little time” is een quote waar bijna elke boekenliefhebber zich wel mee kan identificeren. Ook zat er een tasje in met een quote uit Paper Towns van John Green. Ik hou vaak niet zo van zulke tasjes, maar ze zijn wel handig om mee te nemen als je naar het zwembad gaat en je natte handdoek daarin op wilt bergen.

boekjes

En tenslotte “het leesvoer”. Veel leuke sneakpreviews en korte verhalen waarvan ik De Gedichten van Tess en 3PAK al gelezen heb. Waar ik echt super blij mee ben is het boek Nerve! Ik had nooit gedacht dat er een compleet boek in de goodiebag zou zitten, en dan ook nog eens een boek waar ik heel nieuwsgierig naar ben! Ik hoor zoveel goede verhalen over de film, dus het boek zal dan ook wel erg gaaf zijn! Ik weet alleen niet zeker of iedereen hetzelfde boek gekregen heeft, of dat er verschillende boeken waren. Al met al ben ik super blij met dit boek 😀


Was jij er ook bij Hapjes & Sapjes of heb je een ander event bezocht tijdens de Literatour?