De wereld achter het water is een boek geschreven door Jen Minkman en het vervolg op Het boek van voorheen. Vrijdag 4 november was de releasedatum van het boek, en ik was bij de boekpresentatie in Boekhandel Haasbeek in Alphen aan den Rijn.

Toen ik aankwam bij de boekhandel was het vrij rustig. Jen herkende me eigenlijk meteen, wat ik erg leuk vond, en ik heb eventjes met haar gekletst. Ondertussen kreeg ik een kaartje om wat thee te halen bij het café van de boekhandel. Daar rook het overigens heerlijk omdat de jongen achter de bar vlak daarvoor een stoofperencake uit de oven had gehaald. Hoe heerlijk klinkt dat?! Nadat ik mijn thee had ben ik aangeschoven bij Natasja van Storm Publishers. We hebben gekletst over hoe het is om boeken uit te geven en hoe leuk het is dat ze de meeste covers van boeken die ze uitgeeft, zelf ontwerpt.

Vervolgens was het tijd dat de boekpresentatie begon. Allereerst hield Natasja Storm een soort interview met Jen over haar boek en het schrijfproces ervan. Daarna kregen wij de kans om ook vragen te stellen. Ik was vooral erg benieuwd hoe ze de verschillende culturen in het boek verwerkt had. De bijzondere culturen vind ik namelijk één van de opvallendste elementen de boekenserie. Ze vertelde dat ze tijdens haar studie veel te maken heeft gehad met verschillende culturen. Ook is ze veel naar het buitenland geweest, waar ze ook te maken kreeg met cultuurverschillen. Dit heeft ze verwerkt in haar boek, ook om mensen een beetje een spiegeltje voor te houden om te kijken naar hun eigen cultuur. Alles wat je doet lijkt wel zo normaal, maar is dat in andere culturen ook wel zo?

Wat ik ook wel grappig vond, is dat ze vertelde dat vele mensen niet wisten dat de plaatsen die zij in haar boek beschreef, ook echt bestaande plaatsen waren. Dat ze als tip kreeg dat er voortaan een soort kaart bijgevoegd moest worden zodat je kon zien waar alles lag. Grappige is, die plaatsen bestaan dus echt! Ik dacht ook dat ze verzonnen waren, maar op de dag dat ik De wereld achter het water uit las, keek ik naar Sherlock. En verrek, ze bezochten toen dezelfde plaatsen als de karakters in het boek deden! Echt, m’n mind was blown…

Nadat alle vragen waren gesteld, kwam het symbolische moment waarop het eerste exemplaar van De wereld achter het water overhandigd werd aan Jen. We hebben allemaal luid geapplaudisseerd, want dat is natuurlijk erg bijzonder en knap! Ook kreeg ze een grote bos bloemen. Daarna heeft ze en stukje voorgelezen uit het eerste hoofdstuk van het boek, en kwam vervolgens de mededeling dat als men wilde weten hoe het verder ging, ze het boek zouden moeten kopen…

…Of natuurlijk winnen!  Daarna volgde er namelijk een quiz met boekgerelateerde vragen. We kregen allemaal twee kaartjes, één witte en één blauwe. Bij elke vraag moest je tussen twee antwoorden kiezen, dus was het antwoord blauw, dan stak je de blauwe kaart in de lucht. Had je een antwoord fout, dan lag je er uit. Degene die als laatste over bleef, mocht een boek van de tafel uitzoeken. Nou, vol goede moed begon ik aan de quiz, maar allebei de keren lag ik er bij de eerste vraag al uit. De vragen waren toch iets moeilijker dan gedacht, en de meeste gingen over boeken die ik nog niet gelezen had. Voortaan toch wat meer literatuuronderzoek doen voordat ik naar een boekpresentatie ga.

ik-en-jen

Ik, samen met Jen Minkman en haar boek.

Vervolgens was het evenement voorbij en was het tijd voor iedereen die een fysiek exemplaar had, deze te laten signeren. Ik had die zelf niet, dus ben even gaan snuffelen tussen alle YA boeken in de boekhandel, alvorens ik met Jen op de foto ging. Ik hoop dat veel mensen net zo van deze boekenserie gaan genieten als ik!


Het boek van voorheen en De wereld achter het water zijn nu verkrijgbaar!