Nadat ik mijn vriend had overgehaald een dagje naar Amsterdam te gaan, stapten we snel op de trein naar Amsterdam Centraal. Ik had mijn exemplaren van Daan & Nadia en Oog om oog ingepakt want de auteurs: Esther Walraven en Buddy Tegenbosch zouden gaan signeren bij boekhandel Scheltema.(Ik heb beide boeken nog niet gelezen…. *schaam schaam*) Buddy had mijn boek al gesigneerd in Noordwijk, maar ik had ook nog een boekenlegger van Oog om oog die ik graag wilde laten signeren. Daan & Nadia had ik die dag ook gekocht, maar had nog niet de kans gehad deze te laten signeren. Ik keek er daarom ook erg naar deze middag uit.

Na een tijdje te hebben rondgelopen door Amsterdam (ik voelde me echt toerist in eigen land), zijn we naar de boekhandel gegaan. Die had ik al gespot toen we bij de Dam liepen, dus hoefden niet lang te zoeken. Op de poster van het evenement stond dat de auteurs op de vierde verdieping zouden zitten, maar dat bleek uiteindelijk weer veranderd te zijn naar de tweede verdieping. Daar stond Buddy al klaar en we gingen snel zitten.

Ik had bij het Facebookevenement al gezien dat het niet zo heel druk zou worden… Maar dat we maar met z’n drieën daar zaten, dat sloeg wel alles. Dat het rustig was, mocht de pret niet drukken. Zo werden het hele persoonlijke gesprekken en dat was fijn! Ik ontmoette Milou van Disney, Dreams and Books, en hebben gezellig gekletst met elkaar.

Buddy Tegenbosch lezend © Scheltema | Bron

Al snel begon Buddy met zijn verhaal, want het leek er niet op dat er veel meer mensen zouden komen. Buddy las voor uit zijn boek Oog om oog, waardoor we een indruk kregen van de schrijfstijl van het verhaal. Hij legde uit waar het verhaal over ging en liet ons daarna vragen stellen. Waar ik erg nieuwsgierig naar was, was de vormgeving van het boek. De zijkant van het boek is namelijk blauwgekleurd. Dezelfde blauwe kleur als het oog op de kaft van het boek. Buddy legde uit dat dit gedaan is omdat hij het boek anders “te wit” vond, en het door de blauwe bladzijdes eruit zou springen tussen andere boeken in een boekenkast.

Officeel heet deze techniek: “kleur op snee”, maar dat vind ik maar een vies begrip… – Buddy Tegenbosch

Hij haalde zijn inspiratie bij de boeken van de Gone-serie vandaan, die ook gekleurde snedes hebben.

Ook werd hem gevraagd of het boek gebaseerd is op eigen ervaringen, en of hij veel research voor zijn boek gedaan heeft. Hij beantwoorde dat hij (gelukkig) zelf nooit gepest is, maar dat hij zich goed in kon beelden hoe iemand in zo’n situatie zou handelen. Hij heeft wel overwogen mensen te interviewen die gepest waren, maar daar voelde hij zich niet prettig bij, omdat hij dan het gevoel had dat hij ze gebruikte omwille van hun nare ervaringen. Research heeft hij vooral gedaan via internet. Hij benadrukte dat dat erg belangrijk is om te doen, want je kan natuurlijk geen dingen opschrijven die niet kloppen.

Ik vond het ook leuk om over zijn schrijfproces te horen. Dat hij zich echt helemaal moet afzonderen van de buitenwereld voordat hij kan schrijven. “Eurekamomentjes”, zoals ze bij mijn hoorcolleges over creativiteit werden genoemd, had hij niet echt. Hij moest er echt voor gaan zitten. Ideeën plopten niet zomaar bij de supermarkt op in zijn hoofd. Ook vertelde hij dat hij een half jaar over zijn eerste boek deed, en twee jaar over zijn tweede boek. Het verschil: hij kreeg een relatie. Echt super leuk hoe eerlijk hij over zijn schrijfproces was. Erg leuk om te horen hoe hij het schrijven van het boek had beleefd.

Nadat alle vragen gesteld waren, heeft Buddy nog mijn boekenlegger van Oog om oog gesigneerd.

Met Buddy Tegenbosch

Vervolgens gaf Esther een presentatie over haar boek Daan & Nadia. Ze vertelde waar het boek over ging en over de research die ze gedaan heeft voor het boek. Daan heeft in het boek namelijk een hersentumor. Dan moet je natuurlijk wel weten hoe het eraan toe gaat tijdens onderzoeken en het leven in het ziekenhuis. Daarom heeft ze ook een dagje meegelopen in het ziekenhuis. Ze stelde zich dan voor hoe Daan zich op die momenten gevoeld moet hebben. Ook heeft ze, netals Buddy, erg veel onderzoek gedaan via het internet.

Ook vertelde ze dat ze, om zich in te leven in het karakter van Nadia, als gothic door het conservatieve Maastricht gelopen heeft. Het viel haar op hoeveel mensen, vooral oudere dames, haar nakeken en hun kinderen beschermend bij haar wegtrokken. Ze leeft zich dus echt heel goed in met haar karakters, wat ik erg knap vind!

Netals bij het boek Oog om oog viel het mij bij het boek Daan & Nadia op dat er iets bijzonders was gedaan met de vormgeving. De bladzijdes hebben namelijk verschillende tinten grijs. In eerste instantie dacht ik dat dit was om onderscheidt te maken tussen de verhaallijnen van Daan en Nadia, maar uit haar verhaal bleek dat dat niet het geval was. Ik zal het boek moeten lezen om de achterliggende gedachte hiervan te ontdekken ;-).

Ook vroeg ik Esther hoe ze het vond dat haar boek “de Nederlandse The Fault In Our Stars” werd genoemd, en of ze zich hierin kon vinden. Ze vertelde dat ze het een enorme eer vindt vergeleken te worden met dé John Green. Dat is natuurlijk niet niks! De keerzijde hiervan vindt ze echter wel, dat zo’n vergelijking ook hoge verwachtingen schept voor potentiële lezers. De twee boeken hebben zeker raakvlakken met elkaar, maar het zijn echt verhalen opzich. Of Daan & Nadia dan nog wel aan die verwachtingen voldoet, is dan nog maar de vraag. Ikzelf ben in iedergeval ontzettend benieuwd geworden naar het boek, die inmiddels ook gesigneerd is!

Met Esther Walraven
Deze Best of YA-middag was zeker geslaagd, ondanks de lage opkomst. De auteurs zijn heel aardig, gezellig en kunnen erg fijn vertellen. Iets wat hopelijk ook in hun boeken naar voren zal komen. Daar hoop ik in ieder geval snel achter te komen. Beide boeken staan bovenaan op mijn TBR lijst op dit moment, dus dat zal vast niet zo lang meer duren!

Ps. Nog een shout-out naar mijn vriend Michel die ondanks dat hij, naast de Game of Thrones en Harry Potter boeken, niet zoveel met lezen heeft, de hele middag met mij heeft willen vertoeven bij Scheltema. Ik waardeer dat echt enorm en maakte me heel blij dat hij ook oprechte interesse toonde in de boeken die ik wilde lezen. Was echt super lief!

Heb jij de boeken van Buddy Tegenbosch en Esther Walraven al gelezen?