Al mijn hele leven woon ik in het kustplaatsje Katwijk, en ik ben dus eigenlijk opgegroeid met het strand. Bij elk zonnestraaltje ben ik daar te vinden. Soms doe ik niets anders dan gewoon even lekker liggen zonnen of kletsen met de andere mensen waarmee ik op het strand ben. Even pootje baden of schelpen zoeken doe ik ook graag, maar er is een activiteit die ik erg graag doe op strand, en dat is lezen. Wat vind ik nou zo fijn aan lezen op strand, en wat de nadelen hiervan kunnen zijn, zal ik in deze blogpost bespreken.

De rust

Aangezien ik zo dichtbij het strand woon, komt het regelmatig voor dat wanneer ik rond een uurtje of vier uit school ben, ik nog even een uurtje strand pak. We hebben een eigen tentje die tijdens het zomerseizoen door ons gebruikt mag worden, dus daar kan ik altijd lekker gaan zitten. Zodra ik op strand kom en de zee hoor en ruik, het zand tussen mijn tenen voel, voel ik me meteen ontspannen. Een perfect moment dus om lekker te settelen met een boek erbij. Een uurtje rust pakken tussen school en huiswerk maken door is belangrijk, en dat doe ik dan ook graag.

 

Het kan erg rustig zijn op strand. Bijna stil bijvoorbeeld. Soms vind ik dat fijn, maar ik vind het ook erg leuk als er wat reuring om me heen is. Familie die kletst of kinderen die achter elkaar aanrennen tijdens het spelen van tikkertje. Ook op zulke momenten kan ik lekker lezen. Het werkt eigenlijk ongeveer hetzelfde als lezen met muziek aan. Stel dat je juist liever in stilte leest, raad ik je aan vroeg naar het strand te gaan. Op dat moment zijn er vaak alleen mensen die hun hond uitlaten op het strand, en kan je in alle rust boeken lezen.

De zon

Zelf vind ik het heerlijk om lekker van het zonnetje te kunnen genieten. Ik word er vrolijk van en met een beetje geluk doe je ook nog een gezond kleurtje op. Ik zit dan ook graag met mijn bikini op het strand. Zo kan ik ook meteen de zee in zodra de zon toch te warm wordt. Zorg er wel voor dat je je goed insmeert, want te veel zon kan erg slecht voor je zijn. Ga op het heetst van de dag in de schaduw zitten, onder een parasol bijvoorbeeld, of trek een t-shirt aan die je beschermt tegen het verbranden.

 

De zon op je boeken kan wel wat nadelen hebben. Fel licht op witte bladzijden kan erg sterk reflecteren, dus zorg ervoor dat je een zonnebril op hebt zodra je gaat lezen in het zonnetje. Dat is wat rustiger voor je ogen. Een pet dragen kan ook helpen. Lees je veel ebooks op een tablet? Dan kan het door de zon ook lastiger zijn om te lezen. Zet in dat geval de helderheid van het beeldscherm op de allerhoogste stand, of overweeg om een ereader aan te schaffen. Een ereader werkt met digitale inkt, en daardoor heb je geen last van de zon op het beeldscherm.

Bij Donkey Beach, Bonaire

Het zand

Zand en het strand gaan natuurlijk samen. De één verafschuwd het, maar ik vind het juist heerlijk om het zand tussen mijn tenen te voelen. Het is zo zacht en lekker warm wanneer het zonnetje erop geschenen heeft. Ook biedt het een perfect “matras”. Leg je badlaken eroverheen, en je hebt een heerlijk zachte plek om je boeken op te lezen. Een trucje die ik van mijn oma heb geleerd, is het gebruiken van het zand om bijvoorbeeld een kussentje te maken. Schuif hiervoor een hoop zand onder je hoofdeinde en leg je hoofd erop. Zo kun je je eigen leesplekje “boetseren”. Stel dat je zo alsnog niet je draai kan vinden om comfortabel een boek te lezen, ga dan in een strandstoel zitten, op een ligbed liggen of bij een strandtent met zitzakken/lounge-sets. Dat laatste heeft nog een groot voordeel, want zo kun je natuurlijk allerlei lekkere drankjes bestellen tijdens het lezen.

 

Waar je misschien een beetje mee op zou willen passen met zand, is het feit dat het makkelijk overal kan gaan zitten. Zo ook tussen je boek. Dit zou het boek kunnen beschadigen. Bij een ereader is het al helemaal niet fijn als er zand langs de randjes gaat zitten. Zelf vind ik het niet zo erg als er zand tussen m’n boeken zit, want dan zien ze er “gelezen” uit. Maar als je het niet fijn vind, kun je proberen het zand weg te krijgen door te blazen of het weg te vegen. Bij randjes kan je bijvoorbeeld je nagel of een nagelvijl gebruiken om de zandkorrels weg te pulken.

Nog wat extra tips en tricks voor het lezen op strand…

  • Neem een parasol mee. Zo kan je er altijd voor zorgen dat je een plekje in de schaduw hebt.
  • Als het koud wordt, ga dan uit de wind zitten, want vaak is het daar nog goed uit te houden. Trek desnoods wat kleding aan. Ook helpt het om dicht bij de grond te blijven, want het zand geeft vaak nog wat warmte af van de zon.
  • Lees boeken met een zomers sfeertje om nog meer een zomers gevoel te krijgen. Wat helemaal leuk zou zijn, is een boek lezen dat zich (gedeeltelijk) afspeelt op het strand/in de zee. Zo zit je bijna letterlijk in je boek. Er gaat toch niets boven het lezen van een romantische strandscène terwijl je de zee hoort ruisen op de achtergrond.

 

Dit is dus waarom ik zo van lezen op het strand hou. Ik hoop dat jullie wat aan mijn tips en tricks hebben en jullie binnenkort lezend op het strand terug te zien!

 

Hou jij van lezen op het strand?