Het is misschien iets geks om als boekblogger te zeggen, maar ik ben geen snelle lezer. Dit is iets wat ik al jaren heb, en graag zou ik daar iets over willen vertellen. Hoe komt dat nou? En kan ik er misschien iets aan doen?

AVI-lezen
Al van kleins af aan heb ik problemen met mijn leestempo. Vroeger had je altijd van die leesjuffen op de basisschool, waarbij je moest gaan voorlezen en je daar dan een AVI-niveau op gebaseerd kreeg. Ik eindigde eigenlijk nooit hoog op deze AVI-lijst en ik ben geloof ik ook een van de personen in mijn basisschoolklas geweest die het langst bijles in lezen gehad heeft. Tegenwoordig is mijn voorlezen nog steeds niet al te best. Ik heb de neiging sneller te lezen dan ik praten kan, waardoor ik over mijn woorden struikel, ik niet meer weet wat ik wilde zeggen, en uiteindelijk het verhaal kwijt ben. Ondanks dit alles heb ik altijd van lezen gehouden, en heeft mijn leestempo me eigenlijk bijna nooit dwars gezeten.

Langzaam lezen als boekblogger
Als boekblogger kom ik mezelf hierdoor echter wel sneller tegen. Hiervoor las ik altijd gewoon rustig op mijn gemakje. Het maakte niet uit hoe lang ik erover deed, als ik het maar uit had voor ik het terug moest brengen naar de bibliotheek. Tegenwoordig ben ik een stuk bewuster geworden in wat en hoevéél ik lees. Ik leer nu zo veel meer boeken kennen dan ik eerst had, dus blijft mijn TBR-stapel maar stijgen en stijgen, zonder net zo snel weer te slinken. Ik wil mijn boekenblog van voldoende content voorzien en recensies horen daar natuurlijk ook bij. Ik heb tot nu toe nog niet vaak recensie exemplaren gehad, dus dat scheelt, want die hebben vaak een deadline.

Ik vind het jammer dat ik door mijn trage leestempo gewoon niet toe kom aan alle boeken die ik graag zou willen lezen. Grote series bijvoorbeeld zie ik dan soms ook als een echt obstakel. Wat nou als ik hier zo lang mee bezig ben dat ik andere boeken voor 1,5 tot 2 maanden links moet laten liggen…? So many books, so little time…
“Komt mijn reading challenge niet in gevaar?” “Wat nou als ik dit boek niet uit heb voor dat ene evenement/auteursbezoek?” “Kan ik mijn afspraken voor leesclubs wel nakomen?” Het zijn allemaal gedachtes die door mijn hoofd spoken hierdoor.

Maar er zijn ook voordelen!
Toch heeft het zijn van een langzame lezer niet alleen maar slechte kanten. Ik zie er ook voordelen in. Ik kan bijvoorbeeld mezelf een hele week (of langer) verliezen in die ene wereld van dat prachtige boek, in plaats van dat ik na twee dagen alweer afscheid moet nemen van die wereld. Ook onthou ik boeken een stuk beter wanneer ik er meer tijd in heb gestoken. Op die manier krijg ik toch net iets meer een band met het verhaal.

So many books, so little time…

Kan ik het oplossen?
Ik probeer er wel echt aan te werken. Ik zorg er nu gewoon voor dat ik altijd een boek op zak heb, zodat ik elke vrije minuut zou kunnen lezen. Ik weet dat een grote oorzaak, dat ik niet altijd mijn boeken snel uit krijg, is dat ik het druk heb met school en andere dingen. Op deze manier probeer ik die barrières te doorbreken. Ookal zijn het misschien maar een paar minuutjes per dag, uiteindelijk zijn het die paar minuutjes die ervoor zorgen dat ik dagelijks steeds meer lees.

Laatst leerde ik bij een workshop Neurolinguïstisch programmeren dat langzame lezers alles wat ze lezen voorlezen in hun hoofd met hun “denkstem”. Dat is dat stemmetje wat je in je hoofd hoort wanneer je nadenkt, zeg maar. Ik heb zelfs dat wanneer ik een woord lees waarvan ik niet zo goed weet hoe ik het uitspreek, ik het in mijn hoofd nog op verschillende manieren probeer uit te spreken. Dat helpt natuurlijk ook niet om verder in het verhaal te komen. Volgens de docent die deze NLP workshop gaf, kunnen lezers hun leestempo verbeteren door woorden niet als “geluiden” te zien maar als visuele beelden. Dit schijn je te kunnen oefenen. Ik weet nog niet hoe, maar ik ga het proberen hahaha.

Ook probeer ik mezelf ertoe te zetten gewoon te stoppen met het lezen van een boek als ik er echt niet doorheen kom. Er zijn genoeg andere boeken die op me liggen te wachten gelezen te worden. Of ik hier nou twee dagen of twee weken over doe, dat zij dan maar zo.


Ben jij een snelle lezer?