Het is de dag voor kerstmis en dat betekent ook dat het einde van het jaar weer voor de deur staat. Hiermee is het ook de tijd van het jaar waarin we terug kijken naar alles wat we afgelopen jaar meegemaakt en gedaan hebben. Wat waren hoogtepunten en dieptepunten van 2016? Ik neem jullie mee in mijn 2016, en dan met name op lees en blog gebied.

Hoe ik het boekbloggen in 2016 heb ervaren
Ik begon zelf eigenlijk weer met actief lezen rond februari. Ik heb lezen altijd leuk gevonden, maar deed het af en toe. Tot ik een video van Fleurine zag waarin ze apps voor lezers besprak. Daardoor maakte ik kennis met Goodreads, een app waarmee je onder andere bij kan houden welke boeken je gelezen hebt en welke boeken je nog graag zou willen lezen. Dit kan je ook van vrienden bekijken en via deze app maakte ik kennis met bookblogs. Ik had geen idee dat deze bestonden, omdat ik me daar nooit eerder in verdiept had.

Niet veel later hadden we op school een vak wat we volledig zelf in mochten vullen. We mochten zelf weten waarin wij ons wilden verdiepen, wel binnen het vakgebied, en zo konden we drie studiepunten binnen halen. Bij mijn opleiding leer ik onder andere hoe ik websites moet bouwen en onderhouden. Ik besloot daarom één van mijn activiteiten het opstarten van een boekenblog te laten zijn. Op die manier zou ik leren omgaan met WordPress en mijn schrijf- en leesvaardigheid verbeteren. Over deze activiteit en nog wat andere activiteiten heb ik een verslag geschreven en het vak gehaald!

Ondanks dat mijn opdracht voorbij was, en ik in principe niet meer door hoefde te gaan met bloggen, ben ik hier wel mee door gegaan. Ik vond het gewoon super leuk en heerlijk om lekker bezig te zijn met lezen. En dan niet alleen de boeken te lezen, maar me er ook tot dusver in verdiepen dat ik er recensies en andere artikelen over zou kunnen schrijven. Door school heb ik dus mijn nieuwe hobby gevonden!

In het begin moest ik nog een beetje aftasten wat ik wilde met mijn blog. Artikelen kwamen wanneer het me uit kwam, en waren vooral recensies en bookhauls. Tijdens de zomervakantie heb ik eigenlijk al helemaal weinig geplaatst en na de zomervakantie besloot ik dat hier verandering in moest komen. Ik wilde proberen steeds regelmatiger te posten. Het liefst minimaal twee keer per week. Ook wilde ik mijn blog wat persoonlijker maken, met meer foto’s waar ik zelf op sta bijvoorbeeld. Dat lukte in het begin erg goed, omdat het toen de literatour week was en ik veel dingetjes had waar ik over wilde praten. Inspiratie voor nieuwe artikelen stroomden ook opeens binnen en ik begon echt mijn draai te vinden in hoe ik mijn blog wilde hebben.

overview

Bij het Hapjes & Sapjes met YA-auteurs evenement waar ik veel auteurs en andere bloggers heb mogen ontmoeten

School kwam ook regelmatig om de hoek kijken, en dat bracht veel huiswerk met zich mee. Ik vond het lastiger om regelmatig een boek uit te lezen, artikelen te schrijven en me binnen het schema van twee blogposts per week te houden. Hierdoor kwam het voor dat ik af en toe een week maar één blogpost had, en een andere week drie. School gaat natuurlijk voor, en daarom zie ik twee blogposts per week nu als een streven, maar als het niet lukt is dat ook geen ramp.

Door het boekbloggen heb ik vele leuke mensen ontmoet. Sommigen ken ik alleen nog online, via Twitter bijvoorbeeld. Anderen heb ik al gesproken bij evenementen waar ik langs geweest ben. Denk daarbij aan het YALBAL bijvoorbeeld. Voor het bloggen wist ik niet eens dat dit soort evenementen bestonden. Ook heb ik samen mogen werken met Dutch Venture Publishing, wat mij een beetje heeft kunnen leren hoe het is om samen te werken met een uitgeverij. Ja, je kan wel zeggen dat er een wereld voor me open is gegaan sinds ik ben gaan bloggen.

Mijn tops van 2016
In 2016 heb ik, tot nu toe, 29 recensies geplaatst op mijn blog en daarvan heb ik er vijf beoordeeld met maar liefst 5 sterren! Maar het boek dat er echt bovenuit schoot was het boek Mislukt van Iris Boter. Het is mijn nieuwe favoriete boek en ik raad iedereen aan het te lezen! Met dit boek heb ik zelfs in de laatste editie van ‘De Boekenkrant’ gestaan. Zo bijzonder en gaaf!

foto-09-12-16-11-00-10

Het artikel over Mislukt waarmee ik in de boekenkrant sta

Ook heb ik verschillende evenementen bezocht waar ik het altijd erg naar mijn zin heb gehad. Maar het evenement wat ik stiekem wel één van de meest bijzondere vond is dat van Marieke Nijkamp bij boekhandel Maximus in Rotterdam. Wat ik zo bijzonder aan dat evenement vond, is dat het zo knus en kleinschalig was. We hadden eigenlijk een soort theekransje met haar, waarbij we haar echt alles konden vragen. Ze is New York Times bestseller auteur en echt huge in Amerika. Haar boeken gaan heel de wereld over, en wij konden gewoon met haar thee drinken met een lekker koekje erbij. Heel erg leuk!

met-marieke-nijkamp

Samen met Marieke Nijkamp en haar boek ’54 minuten’

Ik heb op het moment dat ik dit schrijf 52 blogposts online gezet op mijn blog. De blogpost die hiervan de meeste weergaven heeft is mijn blogpost over de actie #IkLeesNL’s. Deze blogpost is toen gedeeld door de Facebookpagina van Best of YA. Ik wist dat niet, en op die dag heb ik eigenlijk de hele dag in de auto gezeten omdat ik op weg was naar Kroatië. Toen ik die avond in het hotel even mijn mobiel checkte, wist ik niet wat ik zag. Hoe kon ik opeens zo veel views hebben?! Toen ik het navroeg op Twitter kwam daar al gauw antwoord op. Wat ik overigens ook leuk vind, is dat mijn recensie van 3PAK, het literatourgeschenk van 2016, nog bijna elke dag bekeken wordt. Deze komt dus op een tweede plaats :D.

Mijn reading challenge van 2016 stond op 30 boeken. Uiteindelijk heb ik er 35 gelezen dit jaar, en als het goed is komen daar nog twee boeken bij zodat ik de 7Days Reading Challenge kan halen. Als ik deze blog niet had gehad, had ik mij waarschijnlijk nooit zoveel bezig gehouden met lezen, en had ik veel minder boeken gelezen. Ik ben erg blij dat ik al deze verhalen nu gelezen heb, en ik hoop dat er in 2017 nog veel meer bij zullen komen!

Ik wil iedereen hele fijne kerstdagen en een liefdevol 2017, vol met boeken om te lezen, wensen. Geniet van de gezelligheid en pas op met vuurwerk. Enne, misschien liggen er wel leuke boeken bij jou onder de kerstboom!