Afgelopen herfstvakantie ben ik op studiereis geweest naar de stad Faro in Portugal. Deze stad ligt in het zuidelijkste puntje van Portugal, in de Algarve, vlak naast Albufeira. Tijdens deze reis hebben we de stad goed verkend en mij vielen alle boekgerelateerde dingen natuurlijk snel in het oog!

Faro is een relatief kleine stad eigenlijk. Het heeft ongeveer 60.000 inwoners, waarvan een groot deel uitwisselingsstudenten zijn. Ook heerst een groeiend probleem van vergrijzing. Op straat zie je overdag vrij weinig mensen, behalve ouderen die een wandeling maken. De stad is echt de rust zelve, waardoor het ook echt wel zijn charme heeft 🙂

Boekhandel Bertrand
Deze boekhandel zat een beetje verstopt in het centrum van de stad, vlakbij de haven. Mijn groepje was bij deze winkel vooral blij dat er pennen en papier te vinden waren; ik daarentegen rende meteen de winkel door opzoek naar de YA afdeling. Alleen is er één probleem… ik spreek geen Portugees. Dus ik kon de tekst boven de boekenkasten niet lezen. Wat mij wel meteen opviel was een exemplaar van de filmeditie van Nerve in het Portugees. Deze lag alleen een beetje random op een tafel. Vervolgens vond ik ergens anders nog een hoekje met kinderboeken en daar was het raak. Van wat ik kon ontcijferen lagen daar onder andere Dwaaleiland en Waar het licht is, maar wel in het Portugees dan. Ook lag hier de Portugese vertaling van Harry Potter and the Cursed Child en ik vond dat echt super leuk om te zien! Dat ze deze boeken zo snel vertalen, geeft alleen maar aan dat ze hier graag dit soort boeken lezen! 😀 Het viel me trouwens op dat het geen exclusieve YA kast was. Veel kinderboeken, zoals die van Geronimo Stilton, lagen hier ook in. Daardoor vraag ik me af of Young Adult hier nog wat meer bekendheid en populariteit moet vergaren.

boekhandelbertrand

In boekhandel Bertrand, met de Portugese versie van Nerve in mijn hand en o.a. Waar het licht is op de stapel.


Mega boekenkast in de supermarkt
Kijk, dat er een boekhandel in de stad was, is nog niet zo heel bijzonder. Er leven veel ouderen en ik kan me voorstellen dat zij liever niet een boek online bestellen. Maar dat er echt een mega boekenkast in de supermarkt stond, dat verbaasde me wel. Het nam gewoon een halve schap in beslag! Bij ons in de Albert Heijn kan je soms ook boeken kopen, maar die kasten zijn echt mini. Hier lijkt het wel alsof het een soort must is dat je een boek meeneemt bij het boodschappen doen. Ook hier spotte ik een aantal Young Adult boeken, waaronder de Portugese versie van Als ik blijf van Gayle Forman. Eén van mijn favoriete boeken!

supermarkt

De Portugese versie van Als ik Blijf! En (een deel van) de boekenkast in de supermarkt

Het ijstentje op Ilha Do Farol
Op de tweede dag van de studiereis ontdekte ik de plek waar ik na mijn pensioen mijn ouwe dag wel door zou willen brengen. Ilha Do Farol is een idyllisch eilandje, vlak voor de kust van Faro. Het is daar echt super rustig, met vele schattige huisjes en een prachtig strand. Ook was er natuurlijk een ijstentje te vinden, en wat bleek? Naast dat je ijsjes kon kopen, was er zelfs een rekje met boeken! Hoe leuk is dat! Het zou je maar gebeuren dat je naar het eiland afreist, om vervolgens tot de conclusie te komen dat je je leesvoer vergeten bent. Deze ijstent biedt je echt alles wat je nodig hebt voor een heerlijk dagje strand: boeken en natuurlijk… ijsjes!!

boeken-bij-ijssalon

Boeken in een rekje, hoe leuk is dat!

Rommelmarktje van een souvenirshop
Er waren maar erg weinig souvenirshopjes te vinden in Faro. Vaak waren ze goed verstopt tussen andere winkels, waarbij ze een klein geveltje hebben, die er nergens écht uitsprong. Toch was er één souvenirshop die ik niet over het hoofd zag. Hoe kon dat ook anders. Buiten deze shop was namelijk een soort boekenrommelmarktje uitgestald. Voor super goedkoop kon je (tweedehands) boeken kopen. Er stonden erg veel mensen omheen en mijn oog viel op een boek dat ik in Nederland al erg lang zoek, namelijk The Princess Diary’s. Helaas zijn de enige Portugese woorden die ik in de afgelopen week geleerd heb: Bom dia en Obrigado, dus met pijn in het hart moest ik dit exemplaar achter laten. Hopelijk heb ik ooit geluk op een Nederlandse rommelmarkt 😀

rommelmarktje

Twee tafels waar boeken op waren uitgestald. €3,- voor een boek is toch niks!

Internationale boeken in het hostel
We verbleven in een vrij klein hostel vlakbij het centrum van de stad. Het leuke aan hostels is, is dat er mensen uit allerlei landen langs komen, en iedereen gebruik maakt van dezelfde publieke ruimtes, zoals de eetzaal, keuken en de sanitaire ruimte. Wanneer men verder trekt, laten ze soms iets achter; zoals een bepaald soort saus wat ze verder niet meer nodig hebben, in de keuken. Of, zoals hier het geval was, boeken! In de eetzaal was een klein boekenplankje met boeken in verschillende talen, waaronder ook Nederlands. Zo hebben mensen uit verschillende landen de mogelijkheid een boek in hun eigen taal te lezen. Erg leuk initiatief!

boeken-in-hostel

De boekenplank in het hostel. De boeken hebben verschillende talen 😀

Nou, dat waren dus alle boekige dingen die ik in de stad Faro gevonden heb, afgelopen week. Ik heb overigens ook bewegwijzering gezien die wezen naar een bibliotheek. Helaas hebben we niet de tijd gehad om die ook nog eens op te zoeken. Die had ik namelijk ook nog graag bewonderd!

Let jij, als je op vakantie bent, ook altijd op de boekgerelateerde dingen om je heen?