Iedere booklover heeft zo zijn eigen manieren om aan zijn of haar boeken te komen. Sommige mensen lenen ze van anderen of via de bibliotheek, anderen bestellen ze online, of lezen veel ebooks. Maar ik? Ik koop het liefst in de boekhandel. Graag leg ik uit waarom dat mijn favoriete manier is om aan nieuw leesvoer te komen!

Wegdromen bij alle boekenkasten
Meteen wanneer ik een boekhandel binnen loop, voel ik me verliefd. Al die boekenkasten vol met pareltjes om te lezen. De één nog imposanter dan de ander. Ik vind het super leuk om te zien hoe elke boekhandel weer een andere indeling kiest om hun boekenkasten neer te zetten. Het geeft toch een bepaald soort sfeer af, en het laat me dromen over wanneer ik later ook zo’n mooie boekenkast in mijn huis neer kan zetten!

De geur van boeken
Wanneer je alle boekenkasten aan het bewonderen bent, komt de geur van nieuwe boeken je al tegemoet. Ik ben toch niet de enige die wanneer ze een nieuw boek heeft, daar eventjes aan snuffelt. De geur van nieuwe boeken heeft echt iets magisch.

Gezellig kletsen en fangirlen met andere booklovers
De boekhandel is dé plek waar je moet zoeken als je andere lezers wilt vinden. Zij zijn immers ook op zoek naar nieuwe boeken om te lezen! Hoe leuk is het om voor en boekenkast te staan en te kletsen met elkaar over je favoriete boeken? Wie weet breng je elkaar wel op ideeën en ontdek je nieuwe pareltjes.

De drempel om nieuwe boeken te kopen is wat lager
Wanneer je een boek in je handen hebt, kan er zoiets ontstaan als instant verliefdheid. Je hebt het boek namelijk fysiek vast en je weet meteen wat je hebt als je het mee naar huis neemt. En het is zo makkelijk, je loopt naar de kassa, betaalt, en kan het meteen meenemen. Wanneer je iets online bestelt duurt het nog een tijdje voordat iets binnen is. Bovendien doet een fysiek boek mij persoonlijk meer dan een plaatje. Ook is het leuk om iemand mee te nemen en te gaan zwijmelen bij een bepaald boek. Wie weet onthoudt diegene dan dat je dat boek graag wilt hebben, en doet diegene het je dan spontaan cadeau! Online is dan toch wat meer gedoe. Zwijmelend naar je computer kijken is toch anders dan verliefd kijkend door een boek heen bladeren.

boek-lezen-in-faro

Meteen door je boeken heen bladeren, zodat je weet wat je koopt 🙂

Boeken controleren op schade
Op Facebook zie ik nog wel eens berichten voorbij komen van mensen die online een boek hebben besteld, en ze dan teleurgesteld zijn omdat er bijvoorbeeld een deukje in zit. Allemaal heel jammer natuurlijk, maarja, dat is het risico wanneer je online bestelt. Het grote voordeel van de boekhandel is dan ook dat je meteen kan controleren op eventuele schade. Kies gewoon de mooiste van de stapel uit, en je weet zeker dat je boek gewoon netjes is gebleven! Je bent dan namelijk zelf verantwoordelijk voor hoe je het boek vervoert, en je bent natuurlijk extra voorzichtig met je nieuwe baby.

Meteen beginnen met lezen
Wanneer je een boek bestelt gaat er vaak een dag overheen voordat je het boek binnen hebt. Tenzij dit boek een ebook was, zul je toch moeten wachten met het beginnen in het boek. Wanneer je een boek in de boekhandel koopt, heb je daar geen last van. Je kan je nieuwe boek meteen openslaan zodra je de winkel uitloopt. In de trein richting huis bijvoorbeeld.

Steun de lokale boekhandel
Boekhandels kunnen alleen blijven bestaan wanneer er in de boekhandel zelf gekocht wordt. Zodra alles alleen online verkocht wordt, heeft een boekhandel in het dorp immers geen nut. Veel boekhandels worden gerund door hardwerkende mensen met wie je altijd een praatje kan maken over je favoriete boeken, en welke altijd voor je klaar staan om te helpen. Toch super tof dat je hen kan helpen door een boek te kopen in hun boekhandel?

Boeken bestellen via de webshop van de boekhandel
Ik moet eerlijk bekennen dat ik tot nu toe, wanneer ik een boek niet kon vinden in de winkel, ik deze bestelde via bol.com. Bol is natuurlijk een heel groot webconcern met een uitgebreid aanbod. Maar mede door een artikel van Joany van NerdyMommy besefte ik dat veel boekhandels zelf ook een webshop hebben. Hiermee kun je je boeken online bestellen, én je steunt je lokale boekhandel! Hoe tof is dat?! 😀


Hoe koop jij het liefst je boeken?