Zaterdag 22 april kreeg ik de kans de auteurs van YALFest 2017 te ontmoeten, omdat ik de Meet & Greet gewonnen had. Wat was ik blij deze mensen te mogen ontmoeten en uitgebreid met ze te kunnen praten! Uiteraard heb ik me goed voorbereid op deze dag en heb ik een aantal vragen verzonnen. Soms heb ik ook daadwerkelijk deze vragen kunnen stellen, en in andere gevallen heb ik gewoon een spontaan gesprekje met ze gehad. Deze gesprekken wil ik graag met jullie delen en vandaag bespreek ik de gesprekken met Amy Ewing, Lesley Livingston, Veronica Rossi en Gena Showalter.

Amy Ewing

Amy was de eerste auteur die ik sprak tijdens de Meet & Greet. Ze wenkte me of ik naast haar kwam zitten en gaf me een hand. Ik was zo zenuwachtig dat ik nog een beetje struikelde over mijn Engelse zinnen, maar dat kwam gelukkig snel weer goed.

Uw roze haar is echt geweldig! U hebt allerlei kleuren in uw haar gehad, maar welke kleur is nou echt uw favoriet?
“Hmmm, ik vind alle kleuren eigenlijk wel erg leuk, maar mijn favorieten zijn toch wel roze en groen. Roze kan je overal mee combineren! Andere kleuren vloeken nog wel eens met de kleding in mijn kledingkast, en roze gaat eigenlijk overal wel bij. Het grote voordeel van auteur zijn is dat ik alles met mijn haar kan doen wat ik maar wil. Bij sommige beroepen kan dat namelijk niet en mag je alleen een natuurlijke haarkleur hebben. Bij mij is dat niet het geval, gelukkig!”

Op de cover van The Jewel draagt Violet een prachtige jurk. Zou u zelf deze jurk ook willen hebben om te kunnen dragen bij bijvoorbeeld de cocktailparty van morgen?
“Die jurk is inderdaad echt prachtig hè? Helaas heb ik de jurk zelf nooit in het echt gezien. Ik was niet bij de photoshoot voor de cover. Het model draagt een echte couture jurk en die mocht ik dus echt niet zelf houden helaas. Hij had inderdaad perfect geweest voor de cocktailparty van morgen!”

Hoe vind u het dat Opgesloten in het Nederlands is gepubliceerd als fysiek boek, in plaats van alleen als e-book zoals de Engelse versie?
“Ik vind het geweldig! Ik zou willen dat ik Nederlands kon, zodat ik mijn eigen boek als fysiek boek lezen kon. Mijn voorkeur gaat altijd naar fysieke boeken boven e-books.”

Samen met Amy Ewing

Samen met Amy Ewing. Kijk hoe tof haar haar is!

Lesley Livingston

Lesley was een van de auteurs naar wie ik het meest uitkeek om te kunnen spreken. Ik had haar boek Onverschrokken eerder die week uitgelezen en ik wilde er zo graag met haar over praten! Toen ik naast haar kwam zitten vertelde ik haar dat ik haar al eerder op Twitter verteld had dat ik haar vandaag in Utrecht zou ontmoeten, en dat ik Onverschrokken net uitgelezen had. Meteen gaf ze me een knuffel en zei ze dat ze blij was dat ik zo van het boek genoten had. Ook zei ze dat ze me cool vond (*bloos*) en ze was echt heel grappig tijdens het vertellen van haar verhalen. Ze is zo’n leuke vrouw! Ze gaf me zelfs The Valiant nail-art stickers die ze meegenomen had van haar Amerikaanse tour. Ik beloofde haar deze snel uit te proberen en haar een fototje ervan te sturen via Social Media.

U bent Canadees, maar u heeft een boek geschreven over de Keltische en Romeinse cultuur, wat Europees is. Ik word zelf in mijn dorp veel geconfronteerd met de Romeinse tijd, aangezien mijn dorp op de Romeinse grens lag, omdat de Rijn hier uitmondt in zee. In Canada heb je dat niet, dus waar komt uw facinatie voor het Romeinse rijk vandaan?
“Zijn er echt zo veel Romeinse invloeden terug te vinden in jouw dorp? Wat ontzettend cool! Kun je wat voorbeelden noemen?”

Oh, natuurlijk! We hebben bijvoorbeeld een oude ruïne vlak voor de kust liggen. Deze heet De Brittenburg en is een paar eeuwen terug voor het laatst gezien, toen het extreem laag water was. Kent u die toevallig?
“Nee, die ken ik niet, maar spel het eventjes, want ik wil het zeker op gaan zoeken op internet! Mijn fascinatie voor het Romeinse rijk komt eigenlijk doordat ik als kind hele dagen in de bibliotheek doorgebracht heb, waar ik boeken over het oude Egypte, de Romeinen en de oude Grieken helemaal verslond. Ik was altijd al geïnteresseerd in geschiedenis. Ooit was ik bij een museum waar een beeld stond van een vrouw met haar arm hoog boven haar hoofd. Als bijschrift stond dat de vrouw aan het baden was, maar ik kon dat maar niet geloven. Ze had zo’n sterke gezichtsuitdrukking en haar pose was zo strijdlustig, dat ik me niet anders voor kon stellen dat deze vrouw een gladiatrix moest zijn. Het is heel lang twijfelachtig geweest of er echt vrouwelijke gladiatoren geweest zijn, maar zelf lijkt me dat meer dan logisch. Ik ben er van overtuigd dat vrouwen in die tijd ook meevochten in arena’s en daar kwam eigenlijk mijn inspiratie voor Onverschrokken vandaan.”

Als u zelf in de Romeinse tijd geleefd zou hebben, zou u dan een gladiator kunnen zijn?
“Wat een leuke, originele vraag! Ja, ik zou een gladiator kunnen zijn, want als ik dan zou sterven, is dat in ieder geval met eer. Ik zou dan waarschijnlijk vechten met een speer en een net. Met het net kan ik dan tegenstanders onderuit halen, om met mijn speer de genadeslag te kunnen geven. Ik zou niet zoals Fallon met twee zwaarden kunnen vechten, aangezien ik rechts ben en mijn linkerhand dan ontzettend zou klungelen.”

Er is iets wat me tijdens het lezen van Onverschrokken een klein beetje stoorde, want waarom moest Fallon nou een love interest hebben?! Ze is zo badass en ze heeft echt geen man nodig, maar toch stond [insert naam love interest die ik niet ga noemen want spoilers] naast Fallon te shinen toen zij een bepaalde wedstrijd won. WAAROM?! Hij had niets gedaan. Fallon was degene die gevochten had, niet hij? Waarom stond hij zo met de eer te strijken.
“Hahaha, ik begrijp je. Ik denk dat […] op dat moment gewoon ontzettend trots was op Fallon en dat hij dat graag aan iedereen wilde laten zien. Fallon heeft het inderdaad helemaal zelf gedaan en hij was gewoon het hopeloos verliefde trotse vriendje. Ik gaf haar een love interest omdat ik verschillende Romeinse omgangsvormen wilde belichten in mijn boek. Romeinen waren verzot op de liefde en waren daarmee ook erg uitbundig. Dit wilde ik daarom ook verwerken in het verhaal.”

Ik vond de relatie tussen Elka en Fallon echt geweldig. Elka is een soort viking, dacht ik? Ik vind in ieder geval dat ze ontzettend stoer beschreven is.
“Ik vind Elka en Fallon ook heel leuk samen. Het ene moment willen ze elkaar vermoorden, en het volgende moment zijn ze elkaars beste vriendinnen. Ze zegt waar het op staat, en dat leidt soms tot hilarische momenten. Elka is inderdaad een soort voorouder van het volk dat later een vikingstam zou gaan worden.”

Samen met Lesley Livingston

Samen met Lesley

Veronica Rossi

Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog geen boeken van Veronica gelezen had en ik dus ook niet zo goed wist wat ik daarover moest vragen. Zodra ze me wenkte om naast haar te gaan zitten, was ik meteen mijn voorbereide vragen vergeten. Gelukkig wist ze zelf het ijs te breken door mij een vraag te stellen: “Wat is je favoriete YA boek?”

Hmmm, er zijn zo veel goede YA boeken, maar een boek wat ik recentelijk las en ik erg goed vond was Duizend Hoog van Katherine McGee. Kent u dat boek?
“Ja, die ken ik wel! Heel toevallig ken ik Katherine zelf ook goed. Voordat zij zelf begon met schrijven, werkte ze bij de uitgeverij waar ik mijn boeken uitgaf. Ik heb het boek zelf nog niet gelezen, maar het staat zeker op mijn TBR-lijst!”

Wat ik zelf erg leuk vind in dit boek is dat technologie uit de toekomst een grote rol speelt. Persoonlijk vind ik dat een van de leukste dingen aan het Sci-Fi genre. U ook?
“Ja, het is zeker erg leuk om na te denken over hoe de wereld er in de toekomst uit zou kunnen komen te zien. Als je daarvan houdt, denk ik ook zeker dat mijn boeken je zullen bevallen!”

Samen met Veronica Rossi

Samen met Veronica Rossi

Gena Showalter

Gena heb ik eigenlijk maar heel kort kunnen spreken. Toen ik haar aansprak waren we namelijk alweer terug bij de plek waar we uit de boot zouden moeten stappen. Ik was dus soort van naar haar toe gestormd, half struikelend over tassen en andere Meet & Greet winnaars, want ik wilde heel graag Eerste Leven laten signeren, en nog een vraag aan haar stellen. Ze begroette me met een glimlach en vertelde me dat ze het jammer vond dat ze niet eerder met me gesproken had, en dat ze het balen vond dat het boottochtje alweer voorbij was.

Op de cover van Eerste leven staat een prachtige zandloper afgebeeld. In deze zandloper kan je de twee verschillende steden zien. Ik ben zelf ook wel eens bezig geweest met het Photoshoppen van dingen in een glazen omhulsel, en ik vroeg me af of u zelf ook van Photoshoppen houdt.
“Nee, ik ben zelf niet zo bezig met Photoshoppen. Ik vind de cover zelf ook geweldig! Voordat deze cover er overigens was, zijn er misschien wel honderd verschillende versies naar me toegestuurd, die ik allemaal afwees. Dit is de cover die het uiteindelijk geworden is!”

Een andere vraag die ik graag aan Gena had willen stellen is of ze gelooft in leven na de dood, zoals in haar boek beschreven wordt. Ik had het erg interessant gevonden het met haar daarover te hebben, maar dat kon helaas niet meer.


Nou, dat waren vier gesprekken met de YALFest auteurs! In het volgende artikel zal ik de gesprekken behandelen met de andere vier auteurs, namelijk Victor Dixen, David Arnold, Meghan Shepherd en Donna Freitas.

Welke auteurs heb jij gesproken op het YALFest?