Augmented Reality (en Virtual Reality) zijn altijd al onderwerpen geweest die mij hebben geïnteresseerd. Zo heb ik onder andere ervoor gekozen een minor in 3D Design te volgen, en wordt ik al helemaal lyrisch wanneer ik zie dat er een product op de markt is gekomen die gebruik maakt van deze techniek. Ik werd daarom ook blij verrast toen ik een artikel las over een kinderboek waarbij gebruik werd gemaakt 3D animaties, door middel van Augmented Reality. Nog verraster was ik toen ik op de open dag van mijn school erachter kwam dat dit boek door studenten van mijn studie ontworpen was! Ik sprak met Corik van Maaren, die samen met een paar andere studenten, het bedrijf ARmazing opgericht heeft. Ik wilde graag weten hoe hun visie was op AR in (kinder)boeken. Hoe is dat nou om een boek uit te geven met deze techniek? En is dit nou echt de toekomst voor (kinder)boeken?

Wat is Augmented Reality nou eigenlijk?

Voordat ik begin met het interview wil ik eerst even uitleggen wat AR nou eigenlijk is. Letterlijk vertaald betekent Augmented Reality eigenlijk toegevoegde realiteit. Het is eigenlijk iets fictiefs toevoegen in een wereld die “echt” is. Een voorbeeld hiervan is Pokémon GO, waarbij je Pokémon ziet staan in een voor jou echte wereld. Een ander voorbeeld zijn de Dinoplaatjes van de Albert Heijn, waarbij dino’s letterlijk over tafels heen konden lopen. Of hun nieuwste actie waarmee je door middel van Augmented Reality, maar ook Virtual Reality, het heelal kunt onderzoeken. Het is een techniek wat naar verwachting steeds meer geïntegreerd zal worden in onze leefwereld.


Hoe zijn jullie eigenlijk op het idee gekomen?
“Ik ben zelf pas later bij ARmazing gekomen, maar de groep kwam op het idee door het vak ‘Human Computer Interaction’, waarbij we met Augmented Reality aan de slag moesten. Ze hebben hier eigenlijk nagedacht hoe ze iets interessants konden maken voor kinderen om ervoor te zorgen dat zij meer gaan lezen. Dus toen hebben ze een Mario boek gemaakt. Gewoon heel simpel met die platen van Mario, waarbij je met een app Mario daarbovenuit kon laten springen. Nadat de expositie geweest is, is er een incubator, Crosspring, bijgekomen, en dat bedrijf zei dat ze hier wel iets in zagen. Ze vonden het interessant wat er bedacht is en of we het bij hen verder uit wilden werken. Toen hebben ze alle vier bij Crosspring stage gelopen. Daar is het boek eigenlijk uitgekomen. Na de stageperiode zijn ze met hun vieren hard bezig geweest met het maken van het verhaal, de illustraties en de 3D-modellen. Het hele bedrijf opzetten.”

Ik zag dat jullie naar Spanje zijn geweest, naar een boekenbeurs. Ik heb van verschillende uitgeverijen gezien dat ze daar heen zijn geweest. Stonden jullie daar zelf ook?
“Nee, we stonden daar zelf niet. Het was meer zakelijk. Er was één specifiek boek wat we heel interessant vonden. Het kwam uit Denemarken en was het verhaal van The little mermaid, en die hebben ook gebruik gemaakt van Augmented Reality, maar dan wat uitgebreider. Van tevoren hebben we die mensen al gesproken en we zijn daar eigenlijk heen gegaan om die mensen te ontmoeten.”

App gebruiken

Gebruik maken van de speciale app om 3D animaties te zien boven op de bladzijdes van het boek

Dit verhaal hebben jullie helemaal zelf verzonnen?
“Ja, Rosalie heeft alles zelf geschreven. De illustraties zijn ook zelf gemaakt, en de 3D-modellen en de animaties die je ziet als je de app erbij gebruikt, zijn ook allemaal door onszelf gemaakt en bedacht. Voor het verhaal zijn ze wel langs een schrijver geweest om te vragen of het verhaal wel goed in elkaar zit en voor feedback.”

Zitten jullie ook bij een uitgever?
“We zijn wel wezen kijken voor uitgevers, maar qua geld wat je daaraan overhoudt is dat toch vrij weinig. Het boek is nu On Demand geprint,  en we hebben ongeveer 100 tot 150 stuks in totaal laten printen nu, maar het is qua marge wat je overhoudt gewoon niet te doen. We zijn nu wel in gesprek met een drukker voor 1000 exemplaren.”

Gaat er eigenlijk nog iets bijzonders met het verhaal gebeuren?
“We zijn momenteel bezig met een tweede versie. Wel hetzelfde boek, maar het verhaal wordt iets aangepast. Het wordt iets leuker en er komen wat nieuwere plaatjes in. We gaan ook werken aan de animaties en 3D-modellen en willen dit ongeveer elk half jaar een beetje updaten zodat je steeds voor een nieuwe verrassing staat. We willen van De avonturen van Max een boekenserie maken.”

Op zoek naar F… is echt een kinderverhaal. Denk je dat Augmented Reality voor dit soort boeken vaker gebruikt gaat worden?
“Er zijn al wel een aantal in Nederland en in het buitenland, maar nog niet heel veel. Het zijn dan vooral informatieve boeken, over dino’s of het heelal. Maar er is ook een boek over Ice Age, waar ze er echt een spelletje van gemaakt hebben. Niet zozeer een verhaal zoals je in boeken zou lezen. Wij zijn zo ongeveer wel de eersten die echt een verhaal hebben verzonnen wat “tot leven” komt zodra je het gaat lezen. Dit is een echt pulpboek, dus dat lezen ouders nog wel voor aan kinderen. Maar zodra ze ouder worden, zouden kinderen misschien eerder grijpen naar hun tablet dan een boek. Het gebruik van AR in boeken kan er misschien voor zorgen dat boeken toch nog interessant zullen zijn voor deze kinderen.”

Het gebruiken van de app

Denk je dat Augmented Reality gebruikt gaat worden bij boeken voor een wat oudere leeftijdsgroep? 
“We hebben ons prototype natuurlijk met meerdere kinderen getest, en kinderen van 8 tot 10 vinden de techniek erbij eigenlijk heel interessant. Die vinden het ook niet erg dat het verhaal erbij wat kinderlijk is, want met hun tablet erbij vinden ze heel leuk. Dus het is niet zozeer dat het echt voor een hele kleine leeftijdsgroep is, het kan ook voor een oudere groep.”

Zelf lijkt met me bijvoorbeeld heel erg vet als deze techniek ook voortgezet wordt naar andere boeken, zoals A game of Thrones zodat je Westeros in 3D kan zien bijvoorbeeld. Ik denk zelf dat zo’n techniek als dit tijdloos is.
“Ja, zeker. Mijn vader vond het bijvoorbeeld echt geweldig terwijl hij 50 is. Mijn zusje was het verhaal aan het voorlezen, en mijn vader zat met de tablet alles te doen. Bestaande verhalen of verhalen voor volwassenen, daarbij zou dit natuurlijk ook allemaal kunnen. Het handige van een prentenboek is echter dat je een klein beetje tekst hebt, met een hele pagina met een afbeelding. Dat is dus gemakkelijk te gebruiken.”


De avonturen van Max: Op zoek naar F…

Het verhaal gaat over Max die zich verveelt tijdens de zomervakantie. Bij de verhuizing is hij zijn knuffels kwijtgeraakt. Opeens vindt hij een soort schatkaart dat hem de weg wijst om zijn knuffels terug te vinden. Daarna begint het grote avontuur, die jij zelf tot leven kan brengen door de bijbehorende app te gebruiken en te genieten van wat Augmented Reality met een boek kan doen!

Dit bijzondere boek is te bestellen via Bol.com. Of neem een kijkje op hun website.

Op zoek naar F

Het boek: De avonturen van Max: Op zoek naar F…


Wat denk jij? Gaan we Augmented Reality vaker zien in de boekenwereld?