Titel: Hof van doorns en rozen (Hof van doorns en rozen #1)
Originele titel: A Court of Thorns and Roses
Auteur: Sarah J. Maas
Uitgever: Van Goor | Best of YA
Genre: Young Adult, New Adult, Fantasy
Aantal bladzijdes: 421
Waardering: 5 sterren

Goodreads


Als de negentienjarige jager Feyre in het bos een wolf doodt, komt een beestachtig wezen verdelging opeisen. Hij sleept haar mee naar een verraderlijk, magisch land dat ze alleen kent van legendes. Daar ontdekt Feyre dat het wezen dat haar gevangengenomen heeft geen dier is, maar Tamlin: een van de dodelijke onsterfelijke elfiden die ooit hun wereld regeerden. Tijdens haar verblijf op het landgoed veranderen haar gevoelens voor Tamlin van ijzige vijandigheid in vurige passie, sterker dan elke waarschuwing die ze ooit heeft gekregen over de prachtige, gevaarlijke wereld van de elfiden. Maar ondertussen trekt een eeuwenoude, donkere schaduw steeds verder over het Elfidenrijk en Feyre moet een manier zien te vinden om die te stoppen… Anders zullen Tamlin en zijn hof voor eeuwig verdoemd zijn…

Ik heb dit boek cadeau gekregen van mijn vriend, nadat ik hem enthousiast oppakte in The Read Shop. Ik had veel positiefs over dit boek gehoord dus wilde het erg graag hebben. Het is een tijd geleden dat ik voor het laatst een fantasy – boek gelezen heb. Ik was daarom ook bang dat ik niet snel aan de namen van de mythische wezens zou wennen. Gelukkig werd alles zo duidelijk beschreven dat ik me daar al snel niet meer aan stoorde en ik helemaal in het verhaal kwam.

Hof van Doorns en Rozen vertelt het verhaal van Feyre, een 19 jarige meid die, vanwege armoede, haar familie moet onderhouden door te jagen. Ze leeft in een wereld waar de sterfelijken (de mensen), door een gemene oorlog tussen de twee volken, gescheiden zijn van de onsterfelijken (het Elfidenrijk). Tijdens het jagen doodt Feyre een wolf, welke een elfide bleek te zijn. Door deze daad wordt ze meegenomen naar het Elfidenrijk waar ze de rest van haar leven in een kasteel in het Lentehof zal moeten wonen. Ze is lichtelijk opstandig want ze wilt terug naar haar familie om ze te onderhouden en de elfiden vindt ze maar een naar volk. Ze trekt op met Tamlin en Lucien, de edelheer en een hoge fae van het Lentehof. In eerste instantie lijkt het Lentehof een vredige plek in Prythian, maar niets is minder waar…

Het boek begint vrij rustig, wat ook erg fijn is om de karakters te leren kennen. Toch had ik me in de karakters van sommige personages vergist toen het spannende gedeelte van het boek aanbrak. Wanneer het plot uitgelegd wordt, is het boek veranderd in één grote mindfuck en is het verhaal in het boek totaal anders. Iets wat ik echt geweldig vond! Eigenlijk vielen toen alle vreemde gebeurtenissen op hun plaats.

Feyre is 19 jaar en dat vond ik erg fijn. Ze was namelijk een stuk volwassener dan 16 jarige meiden uit andere young-adult boeken. Seks had ze allang gehad en dat was daardoor veel minder een “big deal” voor haar, en naïef was ze ook niet. Hoewel ze soms acties had waarbij ik toch dacht, zal je dat nou wel doen? Maarja, nieuwsgierigheid zat ook in haar aard. Ze is echt iemand om tegenop te kijken!

Ik zou kunnen zeggen: ‘Het boek heeft factoren van Beauty and the Beast, Game of Thrones, The Hunger Games, The Selection en Divergent’; maar het is echt geen kopie. Het is een heel losstaand verhaal en ook totaal niet voorspelbaar. Er zaten zoveel verrassende stukken in, dat het echt een plezier bleef om te lezen. Daarom krijgt dit boek van mij 5 sterren!


Volg mijn blog op bloglovin om geen enkele update te missen!