Titel: De legende van de vuurvogel
Auteur: Femke Dekker
Uitgeverij: Dutch Venture Publishing
Genre: Jeugdboek, Fantasy
Aantal bladzijdes: 86 (ebook versie)
Waardering: 4 sterren

Goodreads

Op een barre winterdag vindt Ravian een prachtig gekleurde veer. Het kan niet anders, of dit is de magische veer van de Vuurvogel, uit de legende. Volgens die legende moet de vinder van de veer hem naar de Gele Steen brengen, ver weg in de bergen. Alleen dan zal zijn dorp voorspoed en geluk krijgen.

Ravian komt uit een arm dorp en zijn zusje is doodziek. Er zit niets anders op dan de tocht vol beproevingen te ondernemen. In het geheim verlaat hij zijn dorp. Al gauw komt hij erachter hoe zwaar en moeilijk de tocht is. Magische wezens en kwaadwillende mensen;  gevaar ligt overal op de loer. Maar er komen ook bijzondere en wonderlijke dingen op zijn pad.

Zal het Ravian lukken alle beproevingen te doorstaan en de magische veer naar de Gele Steen te brengen?

Graag wil ik Dutch Venture Publishing bedanken voor het recensie-exemplaar

De legende van de vuurvogel is een avontuurlijk verhaal. Ravian moet namelijk een barre tocht doorstaan om bij de gele steen te komen. Hij heeft namelijk de veer van de vuurvogel gevonden, en daarmee kan hij zijn arme dorp, maar vooral ook zijn zieke zusje, helpen. Onderweg komt hij allemaal obstakels, bijzondere personen en magische wezens tegen. De veer van de vuurvogel helpt hem om beslissingen te nemen, en hij vertrouwt hier volledig op, ondanks anderen die hem hiervan willen weerhouden. Dit getuigt ervan dat Ravian een erg dapper en moedig karakter is en bovendien een doorzetter.

Dit boek nam me mee naar een mooie sprookjeswereld. Ik voelde me weer even kind toen ik dit boek las. Het verhaal heeft namelijk ook een vleugje magie. Ook het concept van een arme jongen die de held wordt in het sprookje, zie je ook in andere sprookjes. Hans en Grietje waren bijvoorbeeld ook niet rijk.

In (kinder)sprookjesboeken duren de verhalen verder ook niet zo heel lang. Dit boek is dan ook niet dik en enige diepgang ontbreekt. Maar dat is niet erg, want het is een jeugdboek. Bovendien is het op deze manier ook een boek wat je fijn zou kunnen voorlezen aan kinderen, zonder dat ze worden afgeleid door eindeloze details. Er zitten steeds korte spannende stukken in het verhaal. Ik denk dat je zo goed de jonge lezers vast zult blijven houden.

Ravian, de held van dit sprookje, is ook best naïef en dat vind ik aandoenlijk en eigenlijk ook wel realistisch voor zijn leeftijd. Hij heeft nog niet zoveel van de wereld gezien. Zeker omdat hij in een afgelegen dorpje woont. Juist daarom denk ik dat hij zich zo makkelijk liet leiden door zijn gevoel. En dat vond ik heel tof!

De legende van de vuurvogel is een erg leuk sprookjesboek. Ravian is een dapper karakter, waar je ongetwijfeld een zwak voor zult ontwikkelen. Een kleurrijk en avontuurlijk verhaal, welke erg leuk zal zijn om voor te lezen aan kinderen.


De legende van de vuurvogel verschijnt volgende week zaterdag, 22 oktober 2016, bij uitgeverij Dutch Venture Publishing