Titel: Unplugged
Originele titel: Unplugged
Auteur: Donna Freitas
Uitgeverij: Blossom Books
Genre: Young Adult, Dystopisch, Sci-Fi
Aantal bladzijdes: 399
Waardering: 2,5 ster

Goodreads

Skye leeft in de Appwereld; een extravagante, online versie van de echte wereld. Ze werd meer dan tien jaar geleden door haar familie ingeplugd om zo in de virtuele wereld te kunnen leven. Ze hoopten voor haar op een betere toekomst, maar Skye is een nobody. Een zestienjarige virtuele wees zonder geld voor dure downloads en exclusieve apps die van haar digitale personage iets bijzonders kunnen maken.

Al haar hoop is gevestigd op het moment dat ze eenmalig mag uitpluggen en haar familie in de echte wereld weer kan omhelzen. Maar dan worden de grenzen tussen de twee werelden gesloten en zit Skye gevangen.
Ze zal haar moeder nooit meer zien, de zon niet op haar huid voelen, niet weten hoe het is om weer echt eten te proeven. Skye riskeert haar leven om terug te keren – maar komt er dan achter dat de realiteit veel duisterder is dan ze zicht herinnerde.

Ik was zo blij toen ik te horen kreeg dat ik Unplugged bij de 7Days Reading Challenge gewonnen had! Na alle #Unplugged acties en het enthousiasme van Blossom Books over dit boek, was ik erg benieuwd geworden. Het verhaal van Unplugged leek me bovendien erg grappig aansluiten bij mijn studie, waar ik me ook bezig hou met de ontwikkelingen van het internet en virtual reality. Toen ik het boek eenmaal binnen had, ben ik dan ook meteen begonnen met lezen.

Het virtuele leven vond ik erg leuk beschreven. Super grappig hoe de karakters bepaalde apps konden downloaden zodat ze een specifiek uiterlijk zouden krijgen. Of zodat ze zichzelf in een game konden verplaatsen of een lekkere maaltijd konden downloaden. Erg origineel, en ergens ook wel realistisch aangezien er in de echte wereld, volgens mijn studie, ook gefantaseerd wordt over een volledig virtueel leven. Tot nu toe is virtual reality hetgeen wat het meest dichtbij komt, maar wie weet wat de toekomst brengt?

‘Ik wil dat deze dag voorbij is. Ik ga naar mijn kamer om mezelf op de slaapstand te zetten.’ – Skye

Ook viel het mij ook op dat de hoofdstukken in dit boek een titel hebben. Dus niet standaard 1… 2… 3… Etc. Maar echt een titel die een voorproefje over inhoud van dat hoofdstuk geeft. Vond ik leuk om te zien.

Maar verder vond ik het boek eigenlijk niet zo leuk. Het was erg langdradig beschreven soms, waardoor ik er lastig doorheen kwam. Er werden ontzettend veel details gegeven. Dit vond ik een beetje te veel gebeuren in het verhaal. En simpele wandeling nam zo al snel vijf bladzijdes in beslag.

Ook kreeg ik nogal wat “dejavu’s” tijdens het lezen. Skye, een 16 jarig knap en arm meisje. Vader is uit beeld. Rebels. Wantrouwt regering. Blijkt een bijzondere speelbal te zijn voor rebelse groeperingen en ze komt in opstand… Hmmm waar heb ik dit eerder gezien?

Ik kon niks zeggen. De woorden wilden gewoon niet komen. Dienstplicht was geannuleerd? Ik mocht niet uitpluggen… nooit? – Skye

Maar hetgeen waar ik me nog het meest aan ergerde, waren de verwarrende plotlijnen en karakters. Of de acties van karakters. Het werd in mijn hoofd zo’n warboel van waarom iemand nou wat deed, en waar welke groepering nou voor stond. Wie zijn de goede en wie zijn nou de slechte. Wie hoort bij wie. Er was hier zo weinig uitleg over. Misschien dat dit in het tweede boek wat duidelijker wordt, en is dit boek een soort inleiding voor de rest van de serie.

Unplugged is een typisch dystopisch YA verhaal met een leuke beschrijving van het virtuele leven. Maar de verwarrende plotlijnen maken een vervolg met meer informatie echt noodzakelijk. Hopelijk worden mijn vragen dan beantwoord.


Hoe zou jij het vinden om in een virtuele wereld te leven?